Reklama
Reklama

Prosta, ale nieoczywista szarlotka na niedzielę. Ciasto znika do ostatniego okruszka

Szarlotka to jeden z najbardziej lubianych i zarazem najpopularniejszych deserów. Rzeczone ciasto z dodatkiem jabłek króluje na naszych stołach podczas rodzinnych uroczystości lub świąt. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wobec tego, jeśli szukamy pomysłu na klasyczny, słodki poczęstunek do kawy, to szarlotka wydaje się być strzałem w dziesiątkę!

Ciasto na niedzielę - szarlotka zawsze w modzie

Szarlotka, zwana również jabłecznikiem, to klasyczny deser stanowiący idealną propozycję na niedzielną, poobiednią słodkość podawaną do kawy lub herbaty. Przygotowuje się ją z kruchego ciasta przełożonego jabłkową warstwą (w formie kawałków jabłek lub zrobionej z nich marmolady) - najczęściej przyprawioną cynamonem. Jabłecznik można podawać w towarzystwie lodów waniliowych. Taki deser to po prostu raj dla podniebienia. 

Choć szarlotkę zwykle przygotowuje się z dodatkiem jabłek, to jednak nie brakuje wariantów uwzględniających inne rodzaje owoców. Mowa tutaj o przepysznych ciastach z jagodami, malinami lub truskawkami. 

Reklama

Jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Możemy tu wyróżnić odmiany takie jak Szara Reneta, Idared czy Antonówka. Charakteryzują się one słodko-kwaśnym smakiem oraz zwartą konsystencją, która po upieczeniu zachowuje swój kształt. To doskonały wybór, jeśli przygotowujemy szarlotkę przekładaną pokrojonymi kawałkami owoców. Jeśli jednak stawiamy na ciasto z jabłkową marmoladą, to wówczas ciekawym pomysłem okazuje się Złota Reneta czy Mekintosz. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mieszać poszczególne odmiany w celu osiągnięcia idealnego smaku.

Przeczytaj też: Letnie Marzenie kusi wyjątkowym smakiem. Moi goście zawsze biorą dokładkę 

Prosta szarlotka na niedzielę - przepis

Samodzielnie przyrządzona szarlotka z pewnością zaskoczy podniebienia twoich gości. Co jest potrzebne do jej zrobienia? Oto lista składników

  • 150 g cukru; 
  • 2 łyżki cukru waniliowego; 
  • 75 g masła; 
  • 4 jajka; 
  • 100 g mąki pszennej; 
  • 50 g mąki ziemniaczanej; 
  • 150 g śmietany 18%; 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 
  • 3 duże jabłka; 
  • 1 łyżeczka cynamonu; 
  • 1 łyżka soku z cytryny; 
  • cukier puder.

Sposób przygotowania: 

  1. Masło należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, żeby zmiękło. W dużej misce ucieramy je ze 100 g cukru i 1 łyżką cukru waniliowego. Gdy masa zrobi się puszysta, dodajemy do niej 2 jajka oraz przesiewamy do miski mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dosypujemy również proszek do pieczenia i mieszamy całość. 
  2. Jabłka myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je na kawałki, wrzucamy do osobnej miski, a następnie uzupełniamy o sok z cytryny i cynamon. Opcjonalnie możemy dodać nieco domowej roboty marmolady z jabłek. 
  3. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej wcześniej przygotowane ciasto. Następnie rozmieszczamy na jego wierzchu jabłka. 
  4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-35 minut na dolnym poziomie piekarnika. 
  5. Gdy ciasto się piecze, miksujemy śmietanę z pozostałymi 2 jajkami, 50 g cukru oraz 1 łyżką cukru waniliowego. Po upływie wspomnianych 35 minut dodajemy ową masę do ciasta, a następnie przekładamy je na środkowy poziom piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 20-25 minut. 
  6. Gotową szarlotką studzimy i oprószamy cukrem pudrem. 

Przygotowane ciasto możemy podawać razem z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Szarlotka genialnie smakuje również z polewą czekoladową. Jedno jest pewne - w takiej czy innej formie z pewnością zasmakuje gościom, którzy będą prosili o dokładkę! 

Źródła: terazgotuje.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepyszny, aromatyczny keczup bez zbędnych dodatków. Teraz robię tylko taki

Prosta, a jaka smaczna. Sałatka na grilla z buraczkami w roli głównej

Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta