Reklama
Reklama

Prosta przekąska ze szparagami. Na grilla i ciepłą kolację w sam raz

Zielone, chrupiące i delikatne – szparagi to warzywo, które nie wymaga wielu dodatków, by olśnić smakiem. Idealne na grilla, można je gotować, smażyć, dusić lub zrobić pyszną zupę - krem. Dziś polecamy prostą przekąskę z ciasta francuskiego ze szparagami. Przygotujesz ją w zaledwie pół godziny, a efekt będzie spektakularny.

Sezon na szparagi to prawdziwa uczta dla smakoszy, na którą czekamy cały rok. Choć czas obfitości tych warzyw jest krótki, warto wykorzystać go w pełni. Właśnie teraz są najsmaczniejsze i mają najniższą cenę. Nasza propozycja to idealny przepis na prostą przekąskę ze szparagami, która wygląda efektownie, a smakiem zachwyci gości i domowników. 

Warto jeść szparagi  

Szparagi to jedno z najzdrowszych warzyw sezonowych. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych: witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, kwas foliowy, potas i przeciwutleniacze. Mają właściwości moczopędne, wspomagają pracę nerek i wątroby, a dzięki niskiej kaloryczności świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających. 

Reklama

Szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Pomagają oczyszczać organizm z toksyn i mają działanie przeciwzapalne. Przeciwwskazaniem do ich spożywania są tylko dna moczanowa i ciężkie choroby nerek. Ich delikatny, lekko orzechowy smak pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i tych bardziej kremowych czy serowych. Nic więc dziwnego, że szparagi tak często pojawiają się na grillach, w tartach, zupach czy jako dodatek do makaronów.  

Prosta przekąska ze szparagami  

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami to przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa. Łatwa do przygotowania, nie wymaga wielu składników ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Doskonała jako lekka kolacja, ale też jako  prosta przekąska ze szparagami na spotkanie przy grillu - pokrojona na mniejsze kawałki, znika ze stołu w mgnieniu oka. 

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • pęczek zielonych szparagów, 
  • 150 g śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 50 g startego sera żółtego (np. gouda, cheddar),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie: 

Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawiń lekko brzegi, tworząc ramkę.  

W misce wymieszaj śmietanę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser oraz przyprawy. 

Odłam od szparagów zdrewniałe końcówki, ułóż warzywa na cieście francuskim i zalej masą z jajek i śmietany.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, aż tarta się zarumieni. 

Porada: Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz ją też urozmaicić, dodając pomidorki koktajlowe, kawałki wędzonego łososia lub plasterki szynki parmeńskiej. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | szparagi