Reklama
Reklama

Prosta przekąska ze szparagami. Na grilla i ciepłą kolację w sam raz

Zielone, chrupiące i delikatne – szparagi to warzywo, które nie wymaga wielu dodatków, by olśnić smakiem. Idealne na grilla, można je gotować, smażyć, dusić lub zrobić pyszną zupę - krem. Dziś polecamy prostą przekąskę z ciasta francuskiego ze szparagami. Przygotujesz ją w zaledwie pół godziny, a efekt będzie spektakularny.

Sezon na szparagi to prawdziwa uczta dla smakoszy, na którą czekamy cały rok. Choć czas obfitości tych warzyw jest krótki, warto wykorzystać go w pełni. Właśnie teraz są najsmaczniejsze i mają najniższą cenę. Nasza propozycja to idealny przepis na prostą przekąskę ze szparagami, która wygląda efektownie, a smakiem zachwyci gości i domowników. 

Warto jeść szparagi  

Szparagi to jedno z najzdrowszych warzyw sezonowych. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych: witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, kwas foliowy, potas i przeciwutleniacze. Mają właściwości moczopędne, wspomagają pracę nerek i wątroby, a dzięki niskiej kaloryczności świetnie sprawdzają się w dietach odchudzających. 

Reklama

Szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Pomagają oczyszczać organizm z toksyn i mają działanie przeciwzapalne. Przeciwwskazaniem do ich spożywania są tylko dna moczanowa i ciężkie choroby nerek. Ich delikatny, lekko orzechowy smak pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i tych bardziej kremowych czy serowych. Nic więc dziwnego, że szparagi tak często pojawiają się na grillach, w tartach, zupach czy jako dodatek do makaronów.  

Prosta przekąska ze szparagami  

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami to przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa. Łatwa do przygotowania, nie wymaga wielu składników ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Doskonała jako lekka kolacja, ale też jako  prosta przekąska ze szparagami na spotkanie przy grillu - pokrojona na mniejsze kawałki, znika ze stołu w mgnieniu oka. 

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • pęczek zielonych szparagów, 
  • 150 g śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 50 g startego sera żółtego (np. gouda, cheddar),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Przygotowanie: 

Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawiń lekko brzegi, tworząc ramkę.  

W misce wymieszaj śmietanę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser oraz przyprawy. 

Odłam od szparagów zdrewniałe końcówki, ułóż warzywa na cieście francuskim i zalej masą z jajek i śmietany.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, aż tarta się zarumieni. 

Porada: Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz ją też urozmaicić, dodając pomidorki koktajlowe, kawałki wędzonego łososia lub plasterki szynki parmeńskiej. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie ma lepszej panierki. Moje dzieciaki wciąż proszą o te kotleciki

Podasz na obiad, znikną z talerzy natychmiast. Z grilla wychodzą jeszcze lepsze

Idealny dodatek do dań z grilla. Przepis na frytki z posypką

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | szparagi