Reklama
Reklama

Prosta sałaka na wigilijny stół. Zrobisz ją w 20 minut

W wigilię stoły zazwyczaj uginają się od świątecznych dań. Mimo to wiele osób i tak postanawia przygotować sałatkę, w razie, gdyby któryś z domowników i gości miał ochotę na wytrawną przekąskę. Jeżeli też do nich należysz, koniecznie sprawdź nasz przepis na sałatkę z pieczarkami i selerem. Jest prosta, nie zawiera mięsa i zrobisz ją w kilkanaście minut.

Jeśli lubisz sałatki, prawdopodobnie wciąż testujesz nowe połączenia składników. Czy zdarza ci się sięgać po seler konserwowy? To oryginalny i bardzo wygodny w użyciu składnik sałatek. Z czym go łączyć? Możesz puścić wodze fantazji. Będzie ciekawym akcentem w wielu zestawieniach. Niezwykle smaczna jest na przykład sałatka z pieczarkami i selerem, której walory podbija kwaskowe jabłko. Taka propozycja świetnie sprawdzi się podczas wigilii i świąt Bożego Narodzenia, będzie pasować do ryb oraz pieczywa. 

Sprawdź także: Najlepsza kapusta z grzybami i grochem na wigilię. Niezbyt kwaśna, idealne proporcje i smak

Reklama

Przepis na sałatkę z pieczarkami i selerem  

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 200 g pieczarek,  
  • 2 jajka, 
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 jabłko, 
  • 200 g selera marynowanego,
  • ½ małego pęczka koperku, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, 
  • sól, pieprz (do smaku),
  • masło klarowane (do smażenia). 

Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i selerem? 

Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Podsmaż na maśle klarowanym. Pieczarki nie mogą być surowe, ale mają pozostać jędrne. Pod koniec smażenia dopraw je solą i pieprzem. 

Ugotuj jajka na twardo (10 minut od chwili zagotowania się wody). Przestudź, obierz ze skorupek i drobno posiekaj. 

Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Obierz jabłko i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Odcedź seler z zalewy. Posiekaj koperek. 

Połącz wszystkie składniki w odpowiednio dużej misce. Dodaj jogurt i majonez. Wymieszaj. Całość dopraw pieprzem ziołowym, a także - do smaku - solą i pieprzem. 

Wstaw sałatkę na 2-3 godziny do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kruche ciasto i aksamitny krem to duet idealny. Orzeszki zrobię jeszcze przed świętami

Najlepsza ryba po grecku. Zawsze robię z przepisu mojej babci

Gdy nie chcesz przyjechać na wigilię z pustymi rękami. Upiecz piernik bez czekania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki