Prosta sałatka z tuńczykiem. Jest lekka, ale syci na długo
Lekka sałatka z tuńczykiem, wbrew pozorom, potrafi nasycić na długo. Dostarcza składników, które zaspokoją apetyt i zahamują ochotę na podjadanie. To wspaniała propozycja na śniadanie, lunch lub kolację. Sprawdź, jak prosto się ją przygotowuje.
Pożywna sałatka to niekoniecznie ta, która zawiera wysokokaloryczny makaron albo ziemniaki. Często zdarza nam się błędnie utożsamiać wartościowy posiłek z takim, który zapewnia nam poczucie sytości. Znacznie istotniejsze jest to, aby organizm otrzymał komplet niezbędnych mu do prawidłowego funkcjonowania składników. Przekonaj się, jak dobrze wpłynie na twoje samopoczucie lekka sałatka z tuńczykiem.
Składniki:
- 3 jajka,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- mała cebula,
- 2 ogórki gruntowe,
- mały pęczek rzodkiewek,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- łyżka posiekanego koperku,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- 3 łyżki jogurtu,
- łyżka majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Przestudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Pokrojone jajka umieść w sporej misce.
Odsącz tuńczyka z zalewy. Przełóż do miski z jajkami.
Obierz cebulę i pokój w kosteczkę. Na nieco większą kostkę pokrój umyte ogórki i pozbawione niejadalnych części rzodkiewki. Połącz warzywa z resztą składników.
Do składników sałatki dołóż posiekaną zieleninę.
W osobnym naczyniu połącz jogurt majonez i musztardę. Dokładnie wymieszaj i dodaj do miski z sałatką.
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Dopraw ją solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pulpety zapiekane z serem. Jeszcze lepsze niż tradycyjne
Tani gulasz z kiełbasy i ciecierzycy. Węgier by się nie powstydził tego przepisu
Placki twarogowe na słodko lub słono. Śniadanie, które dostarczy energii