-->
Reklama
Reklama

Proste ciasto do kawy i herbaty. Żabie Oczko skrywa waniliową rozkosz

Żabie Oczko to pyszne ciasto, w którym warstwa ciemnoczekoladowa przenika się z waniliową. Nazwa wzięła się od charakterystycznego wyglądu po przekrojeniu. To jeden z prostszych wypieków, ale naprawdę uzależnia smakiem. Uwierz mi, że na jednym kawałku się nie skończy.

Gdy podpatrzyłam ten przepis u cioci, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Żabie Oczko to deser taki, jak lubię - bardzo prosty w wykonaniu, a posmakuje właściwie każdemu. Jest bardzo uniwersaln

Ciasto Żabie Oczko - lista składników

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 250 g masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 6 jajek, 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 20 g kakao,
  • odrobina aromatu waniliowego, 
  • odrobina soli do ubijania białek, 
  • tłuszcz do posmarowania formy. 

Ciasto Żabie Oczko - przepis

Żółtka oddziel od białek. 

Masło utrzyj z cukrem, a kiedy składniki się połączą, dodawaj stopniowo żółtka. Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia. Osobno ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Na koniec wmieszaj je delikatnie w masę ciasta.  

Podziel teraz ciasto na dwie części, jedną większą, a drugą mniejszą. Do pierwszej dodaj aromat waniliowy i wymieszaj, a do drugiej kakao i też połącz składniki.  

Reklama

Przygotuj keksówkę (26 cm) i posmaruj ją tłuszczem. Na spód wylej ciemne ciasto, zostawiając 1-2 łyżki. Następnie wlej jasną część, równomiernie rozprowadzając. Na samym środku, na całej długości, zrób wąski wałeczek z pozostałego ciemnego ciasta. 

Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zalewam gruszki masą budyniową. Szybkie ciasto na jesienne chłody

Kawa z aromatycznym dodatkiem stopuje apetyt. Wystarczy szczypta, by minął ból głowy i stres

Owocowy deser do góry nogami. Przepis na odwracane ciasto z owocami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery