Proste ciasto do kawy i herbaty. Żabie Oczko skrywa waniliową rozkosz
Żabie Oczko to pyszne ciasto, w którym warstwa ciemnoczekoladowa przenika się z waniliową. Nazwa wzięła się od charakterystycznego wyglądu po przekrojeniu. To jeden z prostszych wypieków, ale naprawdę uzależnia smakiem. Uwierz mi, że na jednym kawałku się nie skończy.
Gdy podpatrzyłam ten przepis u cioci, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Żabie Oczko to deser taki, jak lubię - bardzo prosty w wykonaniu, a posmakuje właściwie każdemu. Jest bardzo uniwersaln
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 200 g cukru,
- 6 jajek,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 g kakao,
- odrobina aromatu waniliowego,
- odrobina soli do ubijania białek,
- tłuszcz do posmarowania formy.
Żółtka oddziel od białek.
Masło utrzyj z cukrem, a kiedy składniki się połączą, dodawaj stopniowo żółtka. Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia. Osobno ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Na koniec wmieszaj je delikatnie w masę ciasta.
Podziel teraz ciasto na dwie części, jedną większą, a drugą mniejszą. Do pierwszej dodaj aromat waniliowy i wymieszaj, a do drugiej kakao i też połącz składniki.
Przygotuj keksówkę (26 cm) i posmaruj ją tłuszczem. Na spód wylej ciemne ciasto, zostawiając 1-2 łyżki. Następnie wlej jasną część, równomiernie rozprowadzając. Na samym środku, na całej długości, zrób wąski wałeczek z pozostałego ciemnego ciasta.
Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zalewam gruszki masą budyniową. Szybkie ciasto na jesienne chłody
Kawa z aromatycznym dodatkiem stopuje apetyt. Wystarczy szczypta, by minął ból głowy i stres
Owocowy deser do góry nogami. Przepis na odwracane ciasto z owocami