Reklama
Reklama

Proste ciasto na Dzień Mamy. Delikatne jak puch, szybkie do zrobienia

Dzień Mamy to znakomity powód, żeby przygotować pyszne ciasto. Naszą propozycją jest deser szybki do zrobienia, niewymagający pieczenia i wyglądający bardzo efektownie. Ciasto cappuccino, bo o nim mowa, uświetni każde rodzinne przyjęcie, również to z okazji Dnia Mamy.

Ciasto cappuccino na Dzień Mamy przygotują nawet pociechy niewprawione w używaniu piekarnika. Jego sekret tkwi w doskonałej kompozycji śmietany, kawy i kakao. O aromacie deseru decyduje jakość składników. 

Ciasto - prezent na Dzień Mamy 

Nadchodzący Dzień Mamy każe przemyśleć kwestię prezentu, a z ciasta przygotowanego przez pociechy ucieszy się każda Mama. Nie każdy jednak jest urodzonym cukiernikiem, stąd nasza mała podpowiedź. Ciasto cappucino należy do tych deserów, których nie sposób zepsuć. Nic w nim nie opadnie, bo nie wymaga pieczenia. Nikt też się nie oparzy podczas jego przygotowywania, bo piekarnik nie pójdzie w ruch. W zasadzie ze sprzętu kuchennego wystarczy mikser, kilka naczyń i lodówka. 

Reklama

Sprawdź także: Pyszne ciasto z rabarbarem i serem na niedzielę. Znika z blachy do ostatniego okruszka

To ciasto na bazie kremu cappuccino, śmietany i biszkoptów. Pokrojone, wygląda bardzo efektownie i elegancko, nawet jeśli nie uda ci się równomiernie rozprowadzić kremu. Nie należy do produktów opływających tłuszczem i cukrem, nie jest zbyt słodkie, a aromat kawy nadaje mu wykwintnego charakteru. Ciasto cappuccino wymaga przechowywania w lodówce, aby śmietana i krem się nie rozpuściły. Zazwyczaj jednak natychmiast znika z talerzyków.  

Ciasto cappuccino bez pieczenia na Dzień Mamy 

Ciasto cappuccino na Dzień Mamy przygotujesz bez pieczenia, najlepiej zrób to dzień wcześniej. Wprawdzie jego przygotowanie zajmie zaledwie półtorej godziny, ale deser wymaga kilku godzin, a najlepiej całej nocy chłodzenia w lodówce. To pozwoli na stężenie składników i przegryzienie się aromatów. Przepis na ciasto cappuccino wydaje się skomplikowany, ale nie zniechęcaj się. Wykonując go krok po kroku, osiągniesz spektakularny efekt.  

Składniki na krem kawowy:  

  • 350 ml bardzo mocnej, zaparzonej kawy, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 350 ml śmietany 36%, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki żelatyny. 

Składniki na krem straciatella:  

  • 500 ml śmietany 36%, 
  • 90 g gorzkiej czekolady lub czekolady w płatkach,  
  • 1 łyżka cukru pudru, 
  • 1,5 łyżki żelatyny. 

Pozostałe składniki:  

  • 15 herbatników lub okrągłych biszkoptów, 
  • ok. 16-18 podłużnych biszkoptów “Long fingers", 
  • 2-3 łyżki kakao, 
  • 250 ml zaparzonej kawy,
  • 50 ml ponczu lub likieru kawowego. 

Przygotowanie:  

Na dnie blaszki ułóż ciasno obok siebie herbatniki, a żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. 

Przygotuj krem kawowy: ubij na sztywno śmietanę, dodaj serek mascarpone i cukier i miksuj na gładką masę. Rozpuść żelatynę w gorącej kawie mocno ją mieszając i taki roztwór przelej przez sitko do masy kremowej. Wylej masę na herbatniki i włóż do lodówki na pół godziny.  

Wymieszaj szklankę kawy z likierem. Na przestudzonym kremie ułóż podłużne biszkopty, a następnie delikatnie namocz je mieszanką kawy z likierem. Uważaj, żeby płyn był rozprowadzany równomiernie oraz by biszkopty się nie rozpadły.  

Teraz pora na krem straciatella. Jeśli nie masz płatków z czekolady, zetrzyj tabliczkę na tarce o grubych oczkach, możesz też ją posiekać. Ubij śmietanę na sztywno, ostrożnie wymieszaj ją z cukrem i rozdrobnioną czekoladą. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, a potem ostrożnie dodaj do masy, ciągle mieszając.  

Rozłóż masę na warstwie biszkoptów, całość wyrównaj. Na wierzch wysyp warstwę kakao. Schowaj ciasto do lodówki na co najmniej sześć godzin. Zamknij je w pojemniku lub przykryj folią, żeby podczas tężenia nie chłonęło zapachów.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czarne kluski pierwszy raz jadłam u znajomej ze Śląska. Szybko poprosiłam o przepis

W PRL-u była słodkim rarytasem. Robię ten przysmak w domu i to bez cukru

Przedwojenna zupa szczawiowa. Tak dobrą robiły tylko nasze prababcie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta bez pieczenia | desery