Reklama
Reklama

Proste ciasto z kremem i malinową galaretką. Przepis krok po kroku

Latem, kiedy dostępne są świeże, polskie maliny, warto jeść je jak najczęściej. Doskonale komponują się z deserami, w szczególności tymi z kremem i galaretką. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować proste ciasto z malinami, które zasmakuje wszystkim twoim domownikom, przychodzimy z idealnym przepisem. Jest bardzo prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik.

Proste ciasto z malinami przygotujesz z zaledwie kilku składników, niezwykle szybko i łatwo. Ucierane ciasto z cienką warstwą kremu śmietanowego idealnie komponuje się ze świeżymi, letnimi owocami zatopionymi w galaretce. Taki deser sprawdzi się zarówno jako słodki podwieczorek do kawy, jak i jako poczęstunek dla gości na wszystkich letnich imprezach. 

Przepis na proste ciasto z malinami

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 20 × 30 cm.

Do przygotowania spodu, będziesz potrzebować: 

Reklama
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 150 g masła, 
  • 150 g cukru, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1 szczypta soli. 

Składniki na krem śmietanowy: 

  • 125 ml śmietanki 36 proc.,
  • 70 g serka mascarpone, 
  • 30 g cukru pudru. 

Składniki na warstwę malinową: 

  • 2 opakowania galaretki malinowej, 
  • 700 ml wody, 
  • 250 g malin. 

Jak zrobić proste ciasto z malinami? 

Przygotuj ciasto. W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dodaj ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 

Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-40 minut lub do czystego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. 

Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodawaj po łyżce serka mascarpone i zmiksuj całość do uzyskania jednolitego kremu. Przygotuj galaretkę, rozpuszczając ją w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia. 

Złóż ciasto. Ciasto włóż z powrotem do formy. Posmaruj je cienką warstwą kremu śmietankowego, a na wierzchu rozłóż świeże maliny. Całość zalej tężejącą już lekko galaretką. 

Proste ciasto z malinami wstaw do lodówki na ok. 5 godzin lub najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Bostońskie ciasto z kremem. Budyniowa masa rozpływa się w ustach

Francuska elegancja na patelni. Te naleśniki w sosie pomarańczowym to obłęd

Wystarczy tylko pokroić składniki i wrzucić do garnka. Aromatyczny Kociołek Karpacki to hit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta