Proste ciasto z kremem i malinową galaretką. Przepis krok po kroku
Latem, kiedy dostępne są świeże, polskie maliny, warto jeść je jak najczęściej. Doskonale komponują się z deserami, w szczególności tymi z kremem i galaretką. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować proste ciasto z malinami, które zasmakuje wszystkim twoim domownikom, przychodzimy z idealnym przepisem. Jest bardzo prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik.
Proste ciasto z malinami przygotujesz z zaledwie kilku składników, niezwykle szybko i łatwo. Ucierane ciasto z cienką warstwą kremu śmietanowego idealnie komponuje się ze świeżymi, letnimi owocami zatopionymi w galaretce. Taki deser sprawdzi się zarówno jako słodki podwieczorek do kawy, jak i jako poczęstunek dla gości na wszystkich letnich imprezach.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 20 × 30 cm.
Do przygotowania spodu, będziesz potrzebować:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 150 g cukru,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szczypta soli.
Składniki na krem śmietanowy:
- 125 ml śmietanki 36 proc.,
- 70 g serka mascarpone,
- 30 g cukru pudru.
Składniki na warstwę malinową:
- 2 opakowania galaretki malinowej,
- 700 ml wody,
- 250 g malin.
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dodaj ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 30-40 minut lub do czystego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec dodawaj po łyżce serka mascarpone i zmiksuj całość do uzyskania jednolitego kremu. Przygotuj galaretkę, rozpuszczając ją w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia.
Złóż ciasto. Ciasto włóż z powrotem do formy. Posmaruj je cienką warstwą kremu śmietankowego, a na wierzchu rozłóż świeże maliny. Całość zalej tężejącą już lekko galaretką.
Proste ciasto z malinami wstaw do lodówki na ok. 5 godzin lub najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bostońskie ciasto z kremem. Budyniowa masa rozpływa się w ustach
Francuska elegancja na patelni. Te naleśniki w sosie pomarańczowym to obłęd
Wystarczy tylko pokroić składniki i wrzucić do garnka. Aromatyczny Kociołek Karpacki to hit