Prosty deser, który robi wrażenie, jest słodki i soczysty. Zrób odwrócone ciasto z ananasem
Szukasz pomysłu na oryginalny deser? Zrób odwrócone ciasto z ananasem - przyjemnie słodkie, soczyste i tropikalne. Przepis nie jest skomplikowany, poradzi sobie z nim każdy. Zajadać będą się starsi i młodsi, na co dzień i od święta.
Odwrócone ciasto z ananasem to dość rzadko spotykany deser, który zdecydowanie warto przygotować - jest przepyszny, a przepis nie jest skomplikowany. Stanowi doskonały wybór na rodzinne spotkania, święta, albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego do kawy czy herbaty.
Sos:
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka masła,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Na spód:
- 1 puszka ananasów.
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 5 jajek,
- 60 ml mleka,
- 100 ml oleju,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej,
- odrobina soli.
Sprawdź także: Ciasta z warzyw. Gdy postawisz na stół, goście się nie zorientują
Przygotuj najpierw sos. W rondelku podgrzej miód z masłem i ekstraktem waniliowym. Gotuj chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą i powstanie lekki karmelowy sos. Przelej go na dno tortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na sosie ułóż plastry ananasów – mogą na siebie lekko nachodzić.
W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Może to trwać około 5–7 minut. Wlej mleko oraz olej, cały czas miksując na wolnych obrotach.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, miksując krótko, tylko do połączenia.
Gotową masę wylej na warstwę ananasów i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół) przez około 45–50 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Majowy koktajl truskawkowy. Pyszna dawka witamin i minerałów
Kolacja z airfryera w stylu francuskim. Przepis na tartę lotaryńską
Lekka, kremowa, pełna smaku. Tę pastę kanapkową jedz nawet na diecie