Reklama
Reklama

Dzieciaki uwielbiają to ciasto, dorośli też się zajadają. Najlepszy przepis na Kopiec Kreta

Przepis na sernik Kopiec Kreta powstał z inspiracji słynnym ciastem "z papierka". Domowy wariant tego deseru przechodzi najśmielsze oczekiwania jego wielbicieli.

To ciasto zasłynęło jako "gotowiec", a nie każdy wie, że można przygotować je od początku do końca samodzielnie - efekt jest świetny. Kopiec Kreta kochają zarówno dzieciaki, jak i dorośli. To idealne ciasto na weekend, ale też na co dzień.

Kopiec kreta - lista składników

  • 5 jajek, 
  • 100 g drobnego cukru, 
  • 100 g masła, 
  • 100 g gorzkiej czekolady, 
  • 90 g mąki tortowej, 
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 500 g serka mascarpone, 
  • 250 ml śmietany kremówki (30%), 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 100 g mlecznej czekolady, 
  • 3 banany, 
  • 2 łyżki soku z cytryny. 

Kopiec kreta - przepis

Pokrusz gorzką czekoladę i roztop ją w rondelku razem z masłem. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. 

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Połącz je z cukrem i utrzyj mikserem na jasną puszystą masę. Pod koniec miksowania cienką strużką wlej do niej przestudzoną czekoladę. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj składniki szpatułką – tylko do ich połączenia. 

Reklama

Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 23 cm. Przelej ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię.  

Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmij biszkopt z piekarnika. Odczekaj kwadrans i odwróć go w formie (wcześniej odkrój go nożem od jej brzegu) do góry dnem. Tak pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

Mocno schłodź serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach czekoladę.  

Połącz w misce mascarpone z połową cukru pudru i ekstraktem waniliowym. Przez kilka minut ubijaj serek mikserem. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę zresztą cukru. Delikatnie połącz bitą śmietanę z mascarpone. Wmieszaj w uzyskaną masę połowę startej na tarce czekolady mlecznej. 

Przekrój wystudzony biszkopt na 2 blaty. Ułóż jeden na dnie tortownicy, w której piekło się ciasto. Rozłóż na nim przekrojone wzdłuż banany i skrop je sokiem z cytryny. Na banany wyłóż masę ze śmietany i mascarpone. Przykryj drugim blatem. Lekko dociśnij. Oprósz resztą czekolady. Wstaw kilka godzin do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju

Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie

Lepszej nie zjesz nawet w Wadowicach. Ta wybitna kremówka schodzi do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | serniki