Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie
Jaka powinna być idealna babka? Lekka, puszysta, wilgotna i pyszna w smaku. Taka właśnie jest babka czekoladowa, którą możesz przygotować na święta wielkanocne albo zupełnie bez okazji. Ma wyrazisty, kakaowy aromat i zachowuje świeżość do kilku dni po upieczeniu.
Babka czekoladowa z miodem to wyjątkowy wypiek, który zachwyci każdego domownika i wszystkich gości. Dzięki temu składnikowi nabiera słodyczy i mokrej tekstury. Aksamitny smak i wilgotna, rozpływająca się w ustach konsystencja tego ciasta tworzą deser idealny. Całość zwieńcza delikatna polewa czekoladowo-śmietanowa. Trzeba podkreślić, że babka to jeden z najprostszych do zrobienia deserów, nie tylko na święta wielkanocne. W tym czekoladowym wydaniu pasuje idealnie do popołudniowej filiżanki kawy.
Przeczytaj też: Babka wielkanocna na ostatnią chwilę. 20 najlepszych przepisów
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 150 ml oleju,
- 100 g miodu płynnego,
- 100 g kakao w proszku,
- 4 jajka,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Lukier:
- 50 ml śmietanki 36%,
- 100 g czekolady mlecznej,
Dodatkowo:
- ciasteczka do dekoracji.
Sposób wykonania:
Przygotuj babkę. W misce ubij jajka, cukier, miód, olej, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masa powinna być kremowa. Dodaj kakao i po połowie mąki i mleka. Ubijaj do połączenia, a następnie dołóż resztę składników i ponownie wymieszaj. Nie miksuj zbyt długo, by nie przebić ciasta.
Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj dobrze masłem i posyp bułką tartą. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka.
Babkę czekoladową wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj lukier. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubij na pianę na wysokich obrotach, a następnie powoli wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Miksuj do całkowitego połączenia składników. Przygotowany lukier wylej na wierzch babki. Całość udekoruj kruszonymi ciasteczkami.
Wypiek podawaj na zimno. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy
Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc
Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju