Reklama
Reklama

Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie

Jaka powinna być idealna babka? Lekka, puszysta, wilgotna i pyszna w smaku. Taka właśnie jest babka czekoladowa, którą możesz przygotować na święta wielkanocne albo zupełnie bez okazji. Ma wyrazisty, kakaowy aromat i zachowuje świeżość do kilku dni po upieczeniu.

Babka czekoladowa z dodatkiem miodu

Babka czekoladowa z miodem to wyjątkowy wypiek, który zachwyci każdego domownika i wszystkich gości. Dzięki temu składnikowi nabiera słodyczy i mokrej tekstury. Aksamitny smak i wilgotna, rozpływająca się w ustach konsystencja tego ciasta tworzą deser idealny. Całość zwieńcza delikatna polewa czekoladowo-śmietanowa. Trzeba podkreślić, że babka to jeden z najprostszych do zrobienia deserów, nie tylko na święta wielkanocne. W tym czekoladowym wydaniu pasuje idealnie do popołudniowej filiżanki kawy.

Przeczytaj też: Babka wielkanocna na ostatnią chwilę. 20 najlepszych przepisów

Reklama

Babka czekoladowa - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 200 ml mleka, 
  • 150 g cukru, 
  • 150 ml oleju, 
  • 100 g miodu płynnego, 
  • 100 g kakao w proszku, 
  • 4 jajka, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • szczypta soli. 

Lukier: 

  • 50 ml śmietanki 36%, 
  • 100 g czekolady mlecznej, 

Dodatkowo: 

  • ciasteczka do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Przygotuj babkę. W misce ubij jajka, cukier, miód, olej, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masa powinna być kremowa. Dodaj kakao i po połowie mąki i mleka. Ubijaj do połączenia, a następnie dołóż resztę składników i ponownie wymieszaj. Nie miksuj zbyt długo, by nie przebić ciasta. 

Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj dobrze masłem i posyp bułką tartą. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. 

Babkę czekoladową wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Przygotuj lukier. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubij na pianę na wysokich obrotach, a następnie powoli wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Miksuj do całkowitego połączenia składników. Przygotowany lukier wylej na wierzch babki. Całość udekoruj kruszonymi ciasteczkami. 

Wypiek podawaj na zimno. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy

Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc

Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | Wielkanoc