Prosty skład, genialny smak. Makaronowa sałatka Opolanka to hit
Sałatki makaronowe są sycące i dostarczają dużo energii. Dodatek warzyw sprawia, że mogą być pełnowartościowym posiłkiem. Tak właśnie jest w przypadku Opolanki. Sałatkę bardzo łatwo się przygotowuje - wystarczy wymieszać ze sobą składniki. Możesz ją przyrządzić jako codzienną przekąskę lub podać gościom na imprezie.
Sałatka Opolanka to prosta sałatka makaronowa, pełna smaku mimo niewielkiej liczby składników. Dobrze komponuje się z mięsami z grilla. Może też posłużyć za samodzielny, lekki posiłek. Z łatwością zapakujesz ją do pudełka, by posilić się nią w pracy w przerwie na lunch. W jej składzie znajdziesz nie tylko makaron, ale też pomidory, groszek czy natkę pietruszki. Całość uzupełnia aksamitny sos na bazie jogurtu greckiego. Z tego powodu przekąska jest wilgotna i pełna smaku.
Składniki:
- 150 g makaronu (np. kolanka),
- 2 pomidory,
- 100 g groszku (mrożonego lub z puszki),
- 100 g sera żółtego (np. edamskiego),
- kilka gałązek natki pietruszki,
- mały ząbek czosnku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, biały pieprz.
Sposób wykonania:
Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
Sparz pomidory i pokrój w kostkę. Jeśli są bardzo soczyste, usuń z nich gniazda nasienne (możesz wykorzystać je np. do przygotowania zupy pomidorowej).
Ugotuj groszek do miękkości w osolonej wodzie. Jeśli używasz groszku konserwowego, odcedź go z zalewy. Połącz z pomidorami w dużej misce.
Pokrój w niewielką kostkę ser żółty. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Dodaj ser i natkę pietruszki do groszku z pomidorami. Do miski przełóż też makaron.
Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Połącz z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Wymieszaj sos z pozostałymi składnikami sałatki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosta sałaka na wigilijny stół. Zrobisz ją w 20 minut
Gdy nie chcesz przyjechać na wigilię z pustymi rękami. Upiecz piernik bez czekania
Zawijany makowiec ostatniej szansy. Według przepisu babci Gieni wychodzi palce lizać