Proteinowa sałatka dla aktywnych. Zaspokaja głód i dodaje energii na długo
Sałatka może stanowić lekki dodatek do dań – obowiązkową porcję warzyw, źródło witamin, minerałów i błonnika. Wystarczy jednak wzbogacić ją o mięsną wkładkę, by uzyskać pełnowartościowy posiłek. Proteinowa sałatka z ogórkiem i kurczakiem zaspokaja głód i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dodaje energii na wiele godzin, a nawet pozwala zregenerować siły po treningu.
Ta sałatka to coś więcej niż przekąska - dzięki składnikowi, jakim jest pierś z kurczaka, można śmiało stwierdzić, że to odżywczy posiłek. Sprawdzi się szczególnie w jadłospisie osób, które są na co dzień aktywne i potrzebują uzupełnienia zasobów energii.
- 2 wędzone filety z piersi kurczaka (około 300 g),
- 100 g sera żółtego (np. gouda),
- 3 ogórki gruntowe (około 250 g),
- 1 cebula,
- mały pęczek koperku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz (do smaku).
Pokrój filet z kurczaka na niewielkie kawałki. Zetrzyj ser żółty na grubych oczkach tarki.
Umyj ogórki i pokrój w kosteczkę. Obierz cebulę. Pokrój w ćwiartki, a następnie na plasterki.
Posiekaj drobno koperek.
Połącz wszystkie składniki w salaterce.
W osobnym naczyniu połącz jogurt, majonez, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj na jednolity sos.
Dodaj sos do sałatki i wymieszaj wszystkie składniki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pieczona feta z warzywami. Idealny dodatek do ziemniaków i mięs z grilla
Najlepsze drożdżówki z rabarbarem, jakie jadłam. Sekretem jest delikatne ciasto