Reklama
Reklama

Przekąska idealna dla sercowców i seniorów. Mają niewiele kalorii, za to dużo potasu i magnezu

Podjadanie przy oglądaniu filmów i seriali to zmora osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. Z reguły wybór pada na sklepowe chipsy, solone paluszki, czy chrupki, które niestety chociaż smaczne, są wysokokaloryczne. Warto ograniczyć ten nawyk, jednak kiedy już dopadnie cię chęć na słoną przekąskę, warto wybrać coś zdrowego. Świetnie sprawdzą się domowe chipsy z batatów.

Chipsy z batatów przygotowywane w domu mogą być pyszną alternatywą dla sklepowych przekąsek. Wychodzą chrupiące i idealnie sprawdzą się dla osób, które lubią połączenie słodkich i słonych smaków. Warto dodać, że kryją w sobie sporo wartości korzystnie wpływających na zdrowie. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić chipsy z batatów.

Chipsy z batatów są zdrowe?

Jeżeli szukasz zdrowych przekąsek, chipsy z batatów jak najbardziej można do nich zaliczyć. Batat to warzywo, które przede wszystkim jest źródłem węglowodanów, dlatego będzie dobrym uzupełnieniem energii. Słodkie ziemniaki są także lekkostrawne, a dodatkowo korzystnie wpływają na układ pokarmowy, poprawiając pracę jelit. Składniki zawarte w batatach mają właściwości zmniejszające stany zapalne oraz działanie przeciwnowotworowe. Przypisuje się im właściwości wspierające leczenie choroby wrzodowej żołądka.

Reklama

Bataty korzystnie działają również na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają pracę naczyń krwionośnych, oraz pomagają obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Co ciekawe, bataty mają działanie wspierające drogi oddechowe, a nawet leczenie dolegliwości takich jak astma, zapalenie oskrzeli i płuc.   

Za pomarańczowy kolor batatów odpowiada beta-karoten, należący do karotenoidów, barwników, które mają właściwości antyoksydacyjne. Obecna jest tu również witamina A, która wspiera zdrowie oczu i chroni je przed chorobami, oraz witaminy z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krążenia, a także na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Znajdziesz tu także witaminę C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem, a także wspiera odporność. Słodkie ziemniaki są również źródłem składników mineralnych: potasu, który reguluje ciśnienie krwi; magnezu, wspierającego pracę serca, mózgu i mięśni; fosforu i wapnia, które wzmacniają zęby i kości; cynku, pozytywnie działającego na układ immunologiczny, oraz żelaza, które zapobiega anemii.

W 100 g batatów znajduje się ok. 85 kcal. Oczywiście, chociaż przekąska ta jest zdrowa, nie należy z nią przesadzać. Niewielka miseczka w ciągu dnia, będzie dopowiednią porcją. Chipsy z batatów świetnie sprawdzą się w diecie osób chcących zadbać o układ krążenia. A dzięki kompleksowi składników odżywczych mogą po nie sięgać również osoby starsze

Jak robić chipsy z batatów?


Słodkie bataty świetnie smakują z dodatkiem soli, tworząc niebanalne połączenie. Do przygotowania chipsów z batatów, potrzebujesz jedynie słodkich ziemniaków, oliwy z oliwek, oraz swoich ulubionych przypraw. Do zrobienia czterech porcji będziesz potrzebować:

  • 2 większe bataty,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego,
  • opcjonalnie: szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Zacznij od dokładnego umycia batatów. Możesz, ale nie musisz obierać je ze skórki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie pokrój je na bardzo cienkie talarki i opłucz w zimnej wodzie. Dokładnie je osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Wrzuć plastry batatów do miski, wlej oliwę z oliwek, wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane bataty rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut z termoobiegiem. Warto sprawdzać na bieżąco, czy chipsy są ładnie zarumienione. Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika i grubości talarków.


Źródła: terazgotuje.pl, hpba.pl

Zobacz też:

Wiosenna, lekka i chrupiąca. Sałatka z dietetycznym sosem

Tak kremowej i puszystej jajecznicy nigdy nie jadłam. Zdziwisz się, co trzeba do niej dodać

Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski