Reklama
Reklama

Przekąska imprezowa na ciepło last minute. Zdążysz zrobić przed przybyciem gości

Gotowe ciasto francuskie to sprzymierzeniec wszystkich zapominalskich osób, które przygotowanie imprezowych przekąsek na ciepło zostawili na ostatnią chwilę. Wystarczy nafaszerować je ulubionymi składnikami, upiec w piekarniku i gotowe. Wychodzą chrupiące i pyszne, znikną z talerza przed nowym rokiem.

Przekąska imprezowa na ciepło to hit każdego spotkania. Chrupiące ślimaczki z ciasta francuskiego, wypełnione aromatycznym salami, kremowym serem i wyrazistymi korniszonami to połączenie, które na pewno ucieszy gości. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku - to przekąska, która podkręci każdą imprezę.

Sprawdź także: Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis

Przepis na przekąskę imprezową na ciepło 

Do przygotowania tej potrawy, będziesz potrzebować: 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego, 
  • 200 g żółtego sera, 
  • 200 g salami lub chorizo, 
  • 250 g korniszonów, 
  • 1 żółtko.  

Jak zrobić przekąskę imprezową na ciepło? 

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem pracy. Ser żółty zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cienkie plasterki. Salami pokrój w cienkie plasterki, a następnie w paski. Z ogórków odetnij końcówki, po czym także pokrój w cienkie plasterki.  

Arkusz ciasta francuskiego potnij na 3 równe płaty. Na każdym z nich ułóż plasterki ogórków (w równych odstępach), porcje pokrojonego salami i startego sera. Ciasto zwiń w rulon, pokrój na paski o grubości ok. 3 cm i ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem. 

Wstaw blaszkę z przekąskami do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15-20 minut, aż ślimaki będą chrupiące i złociste.  

Przekąskę imprezową na ciepło podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Koniecznie przygotuj do tego sosy: czosnkowy, pomidorowy lub tysiąca wysp. 

Źródła: terazgotuje.pl 

 

Zobacz też:

Wytrawne babeczki jajeczne. Genialna przekąska na drugie śniadanie lub imprezę

Ciasto Trzech Króli. Puszysty biszkopt, słodka beza i maślany krem

Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski