Reklama
Reklama

Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis

Po jarskiej wigilii masz ochotę na przekąskę z dobrej jakości mięsem? Chcesz szybko wyczarować danie, które zaskoczy wszystkich pysznym smakiem? Idealnym pomysłem może być odtworzenie przepisu na coś ciekawego dla gości. Przygotuj proste drożdżowe ciasto, oraz wyborny, dobrze doprawiony farsz na bazie mielonej łopatki wieprzowej. Takie danie w mig zniknie ze stołu.

Chcesz przygotować coś ciekawego dla gości na sylwestrową imprezę? Zainspiruj się przepisem z kuchni tureckiej i przygotuj chrupiącą przekąskę z ostrym, mięsnym farszem. Oryginalne bułeczki łączą w sobie cechy ciasta drożdżowego i francuskiego. Gotowa potrawa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sprawdź także: Ciepła przekąska idealna na sylwestra. Zniknie ze stołu jeszcze przed północą

Przepis na coś ciekawego dla gości 

Sekretem tego dania jest delikatne, drożdżowe ciasto, oraz pyszny farsz z mielonej łopatki wieprzowej, dodaj do niego cebulę, chili, sól, pieprz, natkę pietruszki, oraz miód. 

Składniki na ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 250 g ciepłego mleka (około 35°C), 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 40 g świeżych drożdży.

Składniki na farsz:   

  • 300 g mielonej łopatki wołowej, 
  • 3 nieduże cebule, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • około 1 łyżeczka płatków chili, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Dodatkowo: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 3 łyżki płynnego masła. 

Jak zrobić coś ciekawego dla gości? 

Rozkrusz drożdże do mleka. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia drożdży). Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki. Po około 15 minutach, gdy zaczyn znacznie powiększy swoją objętość, połącz go z przesianą przez sitko mąką i solą. Całość zagnieć na jednolite, gładkie ciasto i odstaw do dalszego wyrastania (w ciepłe miejsce, pod przykryciem) na około godzinę. 

Posiekaj drobno cebule i połącz je w misce z mięsem mielonym. Dodaj koncentrat pomidorowy, płatki chili (możesz dodać trochę więcej lub mniej niż łyżeczkę - w zależności od tego, czy lubisz pikantne potrawy), miód, natkę pietruszki, sól i pieprz. 

Połącz masło z oliwą. Ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto. Podziel je na 10-12 porcji. Po kolei rozwałkuj każdą porcję ciasta na lekko podsypanej mąką stolnicy (możesz też po prostu porozciągać ciasto dłońmi). Uzyskane placki smaruj z wierzchu mieszanką oliwy i masła. Składaj jak kopertę (tak, by zamknąć tłuszcz w środku), na kształt kwadratu. Tak przygotowane kwadraty ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki. 

W każdym kwadracie ciasta zrób wgłębienie. We wgłębieniach umieść farsz (podzielony odpowiednio na 10-12 porcji). Lekko wciśnij farsz do środka, pogłębiając dołek. 

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut - aż ciasto się zarumieni. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Niezastąpiony Specjał Bufetowej. Goście przypomną sobie czasy najlepszych prywatek

Słodki przysmak z Kociewia. Wypróbuj przepis na bómbómy z dekla

Mocno czekoladowe, z intrygującą piernikową nutką. Ciasto Karnawałowy Pocałunek to hit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne