Przepis na Koalę pokazała mi mama, często robię na imprezy. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Miodownik słusznie kojarzy się z ciastem pracochłonnym, wymagającym nieco cierpliwości. Wariantem dla osób, które nie lubią przemęczać się w kuchni, jest ciasto Koala. Brzmi intrygująco, a do tego jest przepyszne. Warto przygotować na przykład na imprezę.
Ciasto Koala - gdy usłyszałam tę nazwę, od razu się uśmiechnęłam. Brzmi niezwykle sympatycznie, a jak smakuje? Wybornie. Od kiedy pierwszy raz go spróbowałam, wiedziałam, że to będzie jeden z moich ulubionych deserów.
Składniki na ciasto:
- 200 g płynnego miodu,
- 200 g masła,
- 100 g drobnego cukru,
- 350 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 jajka.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g zimnego masła (pokrojonego w kosteczkę).
Składniki na poncz:
- 8 łyżek miodu pitnego,
- 8 łyżek wody.
Składniki na krem:
- 500 g kwaśnej śmietany (18%),
- ½ cytryny,
- 6 g żelatyny,
- 200 g śmietany kremówki 30%,
- 50 g cukru pudru.
Podgrzej w rondelku (na niskiej mocy palnika) miód z masłem i cukrem. Co pewien czas zamieszaj. Składniki mają połączyć się w jednolitą ciecz. Lekko ją przestudź.
Połącz w misce wszystkie sypkie składniki – mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Stopniowo dodaj do produktów sypkich zawartość rondelka. Wymieszaj na jednolitą masę.
Dodaj do masy jajka. Zagnieć całość na jednolite, gładkie ciasto. Podziel je na 3 części.
Każdą z części ciasta po kolei (lub w tym samym czasie, jeśli dysponujesz odpowiednio dużym piekarnikiem i 3 tortownicami) przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm, a następnie piecz po 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Połącz w misce składniki na kruszonkę (mieszaj, aż powstanie grudkowate ciasto, ale nie zagniataj go). Gdy wypieką się blaty ciasta, rozsyp kruszonkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Piecz przez około 25 w temperaturze 180°C – aż kruszonka się zarumieni.
Namocz żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Połącz kwaśną śmietanę z sokiem i skórką otartą z połowy cytryny. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wmieszaj płynną żelatynę, a następnie delikatnie połącz obie śmietany.
Nasącz blaty ciasta ponczem przygotowanym z miodu pitnego wymieszanego z wodą.
Przełóż blaty ciasta kremem, pozostawiając jego odpowiednią ilość do otynkowania całości. Gotowe ciasto oprósz upieczoną kruszonką. Wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Ciasto smakuje najlepiej na 2-3 dzień.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sekret słynnego tortu z XIX wieku. Wygląda luksusowo, smakuje obłędnie
Upycham do słoików i mam zapas na zimę. Na odporność i leniwe jelita to pierwsza pomoc
W PRL-u były obowiązkowe, na każdej prywatce. Samku tych ciastek nie da się zapomnieć