Reklama
Reklama

Przepis na kotlety z 1931 roku. Stworzyła je polska mistrzyni kuchni

​Lubisz powracać do receptur sprzed lat? Kotlety z kapusty i mięsa mielonego z 1931 roku odrobinę przypominają tradycyjne teraz gołąbki bez zawijania. Jest jednak kilka kluczowych różnic, które zobaczysz w tym przepisie. Pochodzi on z książki Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa, której autorem jest Maria Disslowa, ale został udoskonalony o bułkę tartą dla chrupiącej konsystencji.

Przepis na kotlety ma już ponad 90 lat, ale jest na tyle uniwersalny, że możesz go przygotować również dzisiaj. Jego autorka - Maria Disslowa - zadbała, żeby mógł go przyrządzić każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych, czy domowego budżetu. Po prostu miało być pysznie i zdrowo.

Kotlety z kapusty i mięsa mielonego z 1931 roku

Kotlety z mięsa wieprzowego skrywają w sobie więcej zdrowych i pożywnych produktów. Nie może w nich zabraknąć kapusty i cebuli. Dzięki temu potrawa ma smak zbliżony nieco do klasycznych gołąbków.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • połowa główki kapusty świeżej 
  • 10 g mąki pszennej 
  • jajko 
  • cebula 
  • pszenna bułka
  • 5 łyżek bułki tartej 
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżka oleju albo masła 
  • tłuszcz do smażenia kotletów (najlepiej smalec) 

Sposób wykonania:

Kapustę umyj pod bieżącą wodą, a następnie ją osusz. Pokrój na kilka kawałków. Umieść w garnku, zalej wodą i wsyp odrobinę soli. Gotuj do miękkości. Następnie odcedź ją i odstaw do lekkiego wystudzenia. Wtedy drobno posiekaj. 

Pokrój drobno cebulę. Zeszklij na maśle lub oleju. Bułkę pszenną namocz w wodzie, odsącz i pokrusz ją drobno. Możesz też zmielić w maszynce do mielenie mięsa. 

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, ugotowaną i poszatkowaną kapustę, jajko, mąkę oraz bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Zbyt rzadką masę możesz zagęścić odrobiną mąki.  

Na patelni rozgrzej smalec. Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej, a następnie usmaż z obydwóch stron na złoty kolor. 

Kim była Maria Disslowa?

Maria Disslowa urodziła się w 1870 roku, choć nie do końca wiadomo w jakiej miejscowości. Zmarła w 1931 roku, a za życia pełniła funkcje publicystki, pedagog i wieloletniej dyrektorki Szkoły Gospodarstwa Domowego we Lwowie. Zależało jej na tym, aby każda opuszczająca szkołę uczennica była przygotowana do zadań, jakie czekają ją w małżeństwie. Dziewczęta - oprócz tradycyjnego ogólnego kształcenia - uczyły się, jak prowadzić dom. Nowoczesne, jak na przełom XIX i XX wieku, podejście Marii Disslowej polegało na tym, że uczennice zdobywały zarówno wiedzę naukową, jak i praktyczne umiejętności. 

Pod koniec życia, w 1931 roku, napisała książkę kucharską pt. "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa", która przyniosła jej dużą sławę. Podobnie jak do roli dyrektorki, tak i do publikacji podeszła w nowatorski sposób. Podzieliła się w niej pomysłami na codzienne i bardziej wystawne obiady. Zawarła przepisy na dania z tanich i droższych składników, żeby zarówno uboższa, jak i majętna gospodyni domowa mogła bazować na jej recepturach. Nie bała się używać nietypowych, jak na tamte czasy produktów (np. parmezanu). Co więcej, do współpracy przy książce zaprosiła także Marię Morzkowską - dietetyczkę, która opisała, jak należy się zdrowo odżywiać. 

Źródło: terazgotuje.pl, pularda.com.pl, smaker.pl

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | kuchnia polska | danie główne