Reklama
Reklama

Przepis na małdrzyki jest w mojej rodzinie od pokoleń. Lepszych nie zjesz

Małdrzyki krakowskie to stary, dobrze znany w Małopolsce przepis na serowe placuszki. Robi się je błyskawicznie, dlatego są rewelacyjnym jarskim i lekkim obiadem. Ich sekretem jest soczysty twaróg, który można wyczuć przy każdym gryzie. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem albo udekoruj kleksem śmietany.

Małdrzyki robi się bardzo szybko i tylko z kilku składników. Są świetną alternatywą dla racuchów czy leniwych. W placuszkach wcale nie dominuje mąka, a pyszny ser. Odkryj, jak łatwo się je robi.

Małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie to przepis kuchni staropolskiej. Są to tradycyjne placki z Małopolski, które przyrządza się z twarogu i posypuje cukrem pudrem. Nazwa potrawy wywodzi się od mądrzyka, czyli sera produkowanego dawniej ze słodkiego mleka. 

Dziś placuszki robi się z tłustego lub półtłustego twarogu i minimalnej porcji mąki. To ser ma odgrywać główną rolę i być wyczuwalny przy każdym kęsie. Danie dostarcza spore ilości białka, dlatego jest treściwe i wystarcza za lekki obiad. Małdrzyki krakowskie można zaserwować w klasycznym wydaniu z cukrem pudrem, ale sprawdzi się także śmietana czy kwaskowe owoce. 

Reklama

Pamiętaj, aby tradycyjne placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu i średniej mocy palnika - wtedy nie wchłoną masła, ładnie się zarumienią, ale zdążą też usmażyć w środku. 

Małdrzyki - przepis 

Składniki:

  • 300 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego,
  • 2 jajka,
  • łyżka stopionego masła,
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 4,5 łyżki mąki pszennej,
  • masło klarowane (do smażenia),
  • cukier puder (do posypania).

Sposób wykonania:

Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem na gładką, kremową pastę. Wbij jajka, wlej roztopione chłodne masło i wsyp cukier wanilinowy. Zmiksuj całość na pulchną i jednolitą masę. Wsyp mąkę i przemieszaj łyżką do połączenia składników. 

Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wyłóż partiami ciasto, tworząc ok. czterech placuszków. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą rumiane z jednej strony. Wtedy przełóż na drugą i smaż do zezłocenia. Małdrzyki odłóż na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu. Przełóż od razu na talerz i serwuj jeszcze ciepłe. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | kuchnia polska | ser