Reklama
Reklama

Przepis na małdrzyki jest w mojej rodzinie od pokoleń. Lepszych nie zjesz

Małdrzyki krakowskie to stary, dobrze znany w Małopolsce przepis na serowe placuszki. Robi się je błyskawicznie, dlatego są rewelacyjnym jarskim i lekkim obiadem. Ich sekretem jest soczysty twaróg, który można wyczuć przy każdym gryzie. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem albo udekoruj kleksem śmietany.

Małdrzyki robi się bardzo szybko i tylko z kilku składników. Są świetną alternatywą dla racuchów czy leniwych. W placuszkach wcale nie dominuje mąka, a pyszny ser. Odkryj, jak łatwo się je robi.

Małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie to przepis kuchni staropolskiej. Są to tradycyjne placki z Małopolski, które przyrządza się z twarogu i posypuje cukrem pudrem. Nazwa potrawy wywodzi się od mądrzyka, czyli sera produkowanego dawniej ze słodkiego mleka. 

Dziś placuszki robi się z tłustego lub półtłustego twarogu i minimalnej porcji mąki. To ser ma odgrywać główną rolę i być wyczuwalny przy każdym kęsie. Danie dostarcza spore ilości białka, dlatego jest treściwe i wystarcza za lekki obiad. Małdrzyki krakowskie można zaserwować w klasycznym wydaniu z cukrem pudrem, ale sprawdzi się także śmietana czy kwaskowe owoce. 

Pamiętaj, aby tradycyjne placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu i średniej mocy palnika - wtedy nie wchłoną masła, ładnie się zarumienią, ale zdążą też usmażyć w środku. 

Małdrzyki - przepis 

Składniki:

  • 300 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego,
  • 2 jajka,
  • łyżka stopionego masła,
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 4,5 łyżki mąki pszennej,
  • masło klarowane (do smażenia),
  • cukier puder (do posypania).

Sposób wykonania:

Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem na gładką, kremową pastę. Wbij jajka, wlej roztopione chłodne masło i wsyp cukier wanilinowy. Zmiksuj całość na pulchną i jednolitą masę. Wsyp mąkę i przemieszaj łyżką do połączenia składników. 

Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wyłóż partiami ciasto, tworząc ok. czterech placuszków. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą rumiane z jednej strony. Wtedy przełóż na drugą i smaż do zezłocenia. Małdrzyki odłóż na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu. Przełóż od razu na talerz i serwuj jeszcze ciepłe. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | kuchnia polska | ser