Przepis na małdrzyki jest w mojej rodzinie od pokoleń. Lepszych nie zjesz
Małdrzyki krakowskie to stary, dobrze znany w Małopolsce przepis na serowe placuszki. Robi się je błyskawicznie, dlatego są rewelacyjnym jarskim i lekkim obiadem. Ich sekretem jest soczysty twaróg, który można wyczuć przy każdym gryzie. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem albo udekoruj kleksem śmietany.
Małdrzyki robi się bardzo szybko i tylko z kilku składników. Są świetną alternatywą dla racuchów czy leniwych. W placuszkach wcale nie dominuje mąka, a pyszny ser. Odkryj, jak łatwo się je robi.
Małdrzyki krakowskie to przepis kuchni staropolskiej. Są to tradycyjne placki z Małopolski, które przyrządza się z twarogu i posypuje cukrem pudrem. Nazwa potrawy wywodzi się od mądrzyka, czyli sera produkowanego dawniej ze słodkiego mleka.
Dziś placuszki robi się z tłustego lub półtłustego twarogu i minimalnej porcji mąki. To ser ma odgrywać główną rolę i być wyczuwalny przy każdym kęsie. Danie dostarcza spore ilości białka, dlatego jest treściwe i wystarcza za lekki obiad. Małdrzyki krakowskie można zaserwować w klasycznym wydaniu z cukrem pudrem, ale sprawdzi się także śmietana czy kwaskowe owoce.
Pamiętaj, aby tradycyjne placki smażyć na rozgrzanym tłuszczu i średniej mocy palnika - wtedy nie wchłoną masła, ładnie się zarumienią, ale zdążą też usmażyć w środku.
Składniki:
- 300 g sera twarogowego półtłustego lub tłustego,
- 2 jajka,
- łyżka stopionego masła,
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 4,5 łyżki mąki pszennej,
- masło klarowane (do smażenia),
- cukier puder (do posypania).
Sposób wykonania:
Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem na gładką, kremową pastę. Wbij jajka, wlej roztopione chłodne masło i wsyp cukier wanilinowy. Zmiksuj całość na pulchną i jednolitą masę. Wsyp mąkę i przemieszaj łyżką do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wyłóż partiami ciasto, tworząc ok. czterech placuszków. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą rumiane z jednej strony. Wtedy przełóż na drugą i smaż do zezłocenia. Małdrzyki odłóż na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu. Przełóż od razu na talerz i serwuj jeszcze ciepłe. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie