Reklama
Reklama

Kruche rogaliki z orzechami i dżemem. Rugelach to moje najnowsze słodkie odkrycie

Jeśli szukasz łatwych i przyjemnych przepisów na jesienne wieczory, ten tradycyjny żydowski przysmak to strzał w dziesiątkę. Rugelachy to rogaliki, które są miękkie, słodko-kwaśne i mocno aromatyczne. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a jeśli zagnieciesz ciasto dzień wcześniej, uformowanie rogalików nie zajmie długo. Przekonaj się, w jaki sposób je zrobić.

Kuchnia żydowska kryje w sobie mnóstwo niespodzianek. Warto docenić ją szczególnie w kwestii słodyczy i wypieków — wykorzystuje się do nich bakalie, owoce i aromatyczne przyprawy, które sprawiają, że niewiele deserów może się z nimi równać. Jeśli to są twoje smaki, rugelachy na pewno przypadną ci do gustu.

Sprawdź także: Trochę racuchy, trochę cynamonki. Połącz dwa ulubione dania w jedno

Rugelach — żydowskie rogaliki

Ten słodki wypiek powstał ok. 200 lat temu na terenie Warszawy i okolic. Rugelachy zwykle sprzedawane były z okazji żydowskich świąt, szczególnie Chanuki. Uwagę zwraca ciekawa nazwa tych rogalików. Okazuje się, że pochodzi ona od słowa "róg", które oznaczać miało rogi zwierzęcia albo instrument muzyczny. Rzeczywiście kiedy zwrócimy uwagę na kształt wypieku, możemy zauważyć pewne podobieństwo.

Do zrobienia rugelachów powinien zachęcić nas nie tylko ich niepowtarzalny smak, ale również prostota wykonania. Ciasto na rogaliki tradycyjnie składało się z mąki, masła oraz twarogu. Jednak wraz ze zwiększającą się popularnością rugelachów, zaczęły pojawiać się różne modyfikacje w klasycznej recepturze. Kiedy przepis dotarł do Ameryki, zamiast twarogu zaczęto używać serka śmietankowego. Jego dodatek sprawia, że ciasto jest delikatne i miękkie bez dużego wysiłku. 

Słodkie ciasto przełamane było przez kwaśne i aromatyczne nadzienie, którego głównymi składnikami były bakalie oraz konfitury. Gdzieniegdzie można spotkać się z rugelachami nadzianymi czekoladą. Przez to, że ciasto na rogaliki jest dość neutralne w smaku, można do woli eksperymentować z nadzieniem. Zanim jednak przejdziemy do modyfikowania przepisu, warto spróbować rugelachów w tradycyjnej odsłonie.

Rugelach — przepis

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 150 g masła.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g kwaśnego dżemu (sprawdzą się powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy lub wiśniowy),
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 50 g cukru,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • dodatkowo: 1 roztrzepane jajko, łyżka mleka.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z serkiem homogenizowanym, a następnie dodajemy mąkę. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej i dość lepkiej masy. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Najlepiej zostawić je tam na całą noc.

Przygotowujemy nadzienie. Orzechy drobno siekamy albo mielimy za pomocą malaksera. Mieszamy je z dżemem, cukrem, masłem oraz cynamonem. Kiedy składniki się połączą, możemy przejść do zwijania rogalików.

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy je dość cienko. Za pomocą talerza odrysowujemy okrąg i wycinamy go nożem. Następnie dzielimy go na 8 równych trójkątów. Nakładamy na nie nadzienie i zwijamy, zaczynając od szerszej strony. Skrawki ciasta łączymy i powtarzamy czynność.

Na końcu roztrzepujemy jajko z odrobiną mleka i smarujemy rogaliki za pomocą pędzelka. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 20-25 minut. Kiedy będą rumiane, wyciągamy je z pieca. Czekamy, aż lekko przestygną, a następnie serwujemy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | desery | ciasta