Reklama
Reklama

Obiad na Boże Ciało. Rodzina będzie cmokać z zachwytu i prosić o dokładkę

Przepis na obiad na Boże Ciało nie może być przypadkowy. To szczególny, świąteczny dzień i świetna okazja do spędzenia wolnego dnia razem z najbliższymi. Mogę ci zagwarantować, że z tym obiadem wszystkich zachwycisz. Rodzina będzie cmokać z zachwytu i prosić o dokładkę.

Obiad na Boże Ciało - szybko, ale smacznie

W dzień Bożego Ciała nie mamy dużo czasu i chęci na gotowanie. Po uroczystościach kościelnych, którym towarzyszy chodzenie, ale często przy tym upał, pełne słońce, już nikt nie ma siły na gotowanie. Poza tym każdy chce odpocząć, gdy tylko ma taką możliwość.  

Przepis na obiad na Boże Ciało musi więc łączyć w sobie kilka istotnych cech. Musi być szybki, prosty, ale przy tym smaczny. W końcu tego dnia, gdy przyjdzie rodzina, chcemy zrobić dobre wrażenie. Nie zapominajmy również, że jest to świąteczny dzień i sam posiłek warto pozostawić w takim klimacie. 

Reklama

Sprawdzą się dania, które robią się same, czyli takie, które wymagają długiego duszenia w sosie. Dobrą opcją będą zarazem potrawy z piekarnika. Ja zawsze sięgam po te proste kotleciki po bałkańsku i robią furorę

Przepis na obiad na Boże Ciało - kotleciki po bałkańsku

Zrobienie kotlecików po bałkańsku zajmuje wyjątkowo niewiele czasu. Mimo niewielkiego wkładu pracy zawsze wychodzą bardzo aromatyczne i soczyste. Niesamowicie dużo smaku kryje w sobie warzywno-pomidorowy sos. Zawsze robią furorę, a goście dziwią się, że zrobiłam takie danie i nie jestem zmęczona. A próśb o dokładkę już nawet nie zliczę. 

Składniki na kotleciki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka, 
  • 1 jajko, 
  • 50 ml passaty pomidorowej, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • olej. 

Składniki na sos:

  • 1 bakłażan,  
  • 2 papryki, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, 
  • 150 ml bulionu, 
  • 350 ml passaty pomidorowej, 
  • 3 łyżki masła klarowanego, 
  • sól. 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekaj na drobno, na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Zdejmij z kuchenki i zawartość patelni ostudź. 

2. Wszystkie składniki na kotleciki, włącznie z usmażoną cebulą, umieść w misce i wyrób w dłoniach tak, aby utworzyły jednolitą masę. Z masy mięsnej uformuj kulki jednakowej wielkości i spłaszcz je delikatnie dłonią. 

3. Na patelni rozgrzej kolejną porcję oleju. Na ciepły tłuszcz wyłóż kotleciki i krótko obsmaż je z obu stron. Następnie kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego. 

4. Teraz zajmij się sosem. Bakłażana pokrój w kostkę, oprósz solą i odstaw na bok na 10 minut. Paprykę pokrój w drobną kostkę. 

5. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmażaj na nim paprykę oraz bakłażana. Warzywa przyprawa ostrą papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną. 

6. Warzywa zalej bulionem i duś przez kilka minut, aż odparuje większość wody. Następnie dolej passatę pomidorową. 

7. Gotowym sosem zalej kotleciki w naczyniu żaroodpornym. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 20-30 minut. 

8. Gotowy obiad na Boże Ciało w postaci kotlecików po bałkańsku podawaj z chlebkami pita lub innym świeżym, chrupiącym pieczywem. Sprawdzi się również ugotowany ryż, delikatna kasza lub ziemniaczane puree.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na naleśniki. Mięciutkie, elastyczne i delikatne jak puch

Ta zupa smakuje jak pizza. Sycące danie we włoskim stylu

Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | danie główne