Sekret tkwi w marynacie. Szaszłyki z papryką to pyszny pomysł na grilla
Jak zrobić smaczne szaszłyki z papryką? Choć to danie na pozór nieskomplikowane, łatwo przesuszyć niewielkie kawałki mięsa, które przecież powinno być bardzo soczyste. By uniknąć tego problemu, zamarynuj je na co najmniej kilka godzin przed pieczeniem.
Szaszłyki to jedna z najchętniej wybieranych potraw na grilla. Są proste w przygotowaniu, efektowne i dają duże możliwości łączenia ulubionych smaków. Klasyczne szaszłyki składają się z kawałków mięsa (np. kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny) oraz warzyw (m.in. cukinii, pieczarek, cebuli i papryki). Coraz popularniejsze stają się też wersje wegetariańskie, gdzie mięso zamienia się na tofu lub ser halloumi. Potrawę można też przygotować w słodkim wydaniu. Dobrze sprawdzają się ananas i brzoskwinie, które łączy się np. z indykiem. Na patyczek można też nabić kukurydzę.
Szaszłyki z papryką to raczej tradycyjna propozycja na grilla, która przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom. Kluczem do sukcesu przepisu jest odpowiednie doprawienie i zamarynowanie karkówki. To podkreśli jej smak i zapobiegnie przesuszeniu. Całość wyjdzie bardzo miękka, soczysta i pełna aromatu.
Składniki:
Składniki na szaszłyki:
- kilogram karkówki wieprzowej,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- żółta cebula,
- czerwona cebula.
Składniki na marynatę:
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- łyżeczka tymianku (roztartego w moździerzu),
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka musztardy,
- łyżka soku z cytryny,
- sól, świeżo pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Opłucz mięso i pokrój na podobnej wielkości, dość duże kawałki - w kostkę o boku około 2,5 cm. Przełóż do miski.
Połącz wszystkie składniki marynaty (czosnek - przeciśnięty przez praskę). Natrzyj nią mięso. Owiń miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).
Usuń z papryk gniazda nasienne. Obierz cebule. Pokrój warzywa na kawałki - plasterki o takim samym boku, jak kostki mięsa.
Przygotuj patyczki do szaszłyków. Zwilż je wodą (by nie przypalały się w trakcie pieczenia). Na patyczki nadziewaj na przemian mięso i kawałki warzyw.
Tak przygotowane szaszłyki upiecz na grillu. Co pewien czas obracaj. Piecz przez około 15-20 minut - do chwili, aż mięso i warzywa staną się miękkie.
Szaszłyki z papryką możesz też upiec w piekarniku. Ułóż je wówczas na wyłożonej folią aluminiową blasze lub na ruszcie (pod ruszt podłóż kawałek folii, by spływał na nią tłuszcz wytapiający się z mięsa). Piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 200°C, co pewien czas obracając.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mizeria po francusku idealna na grilla. Ten jeden dodatek zmienia znany nam smak
Najlepsze ciasto na pierogi. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz
Babcia zawsze polewała nam tym gotowaną kukurydzę. Tego smaku nie da się zapomnieć