Przepis na Piernik Czarny Las. Czekoladowe ciasto z owocowym nadzieniem
Jesteś wielkim fanem ciast z wiśniami? W takim razie Piernik Czarny Las z czekoladą stanie się twoim ulubionym świątecznym wypiekiem. Lepiej od razu upiecz dwie tortownice, bo deser znika w mgnieniu oka.
Piernik Czarny Las to ciasto, które świetnie zastępuje smak bożonarodzeniowych pierniczków. Jeśli nie masz ochoty na długotrwałe wykrawanie ciasteczek z masy i ich pieczenie, postaw na ten kakaowo-wiśniowy, apetyczny wypiek. Nawiązuje on do prawdziwego klasyka, czyli Tortu Szwarcwaldzkiego (Czarnego Lasu). Oryginał to połączenie kakaowego biszkoptu z bitą śmietaną i wiśniami. W tym wydaniu do ciasta trzeba dodać jeszcze odrobinę przyprawy korzennej, która czyni je bardziej świątecznym.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 3 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka przyprawy do piernika,
- 150 ml oleju roślinnego,
- 200 ml mleka,
- 3 jajka,
- 200 g wiśni (mogą być świeże, mrożone lub z kompotu, dobrze odsączone).
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 50 ml śmietanki 30%.
Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika.
W osobnej misce połącz mokre składniki: olej, mleko i jajka. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, aby masa zrobiła się gładka oraz jednolita.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Na wierzch wyłóż równomiernie wiśnie bez pestek. Piecz około 45 minut. Po wbiciu patyczka do Piernika Czarny Las, powinien być suchy.
Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do wystudzenia. W tym czasie zrób polewę. Podgrzej śmietankę w rondelku, zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka polewa. Polej ostudzony piernik polewą czekoladową.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis
Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu