Reklama
Reklama

Przepis na Piernik Czarny Las. Czekoladowe ciasto z owocowym nadzieniem

Jesteś wielkim fanem ciast z wiśniami? W takim razie Piernik Czarny Las z czekoladą stanie się twoim ulubionym świątecznym wypiekiem. Lepiej od razu upiecz dwie tortownice, bo deser znika w mgnieniu oka.

Piernik Czarny Las

Piernik Czarny Las to ciasto, które świetnie zastępuje smak bożonarodzeniowych pierniczków. Jeśli nie masz ochoty na długotrwałe wykrawanie ciasteczek z masy i ich pieczenie, postaw na ten kakaowo-wiśniowy, apetyczny wypiek. Nawiązuje on do prawdziwego klasyka, czyli Tortu Szwarcwaldzkiego (Czarnego Lasu). Oryginał to połączenie kakaowego biszkoptu z bitą śmietaną i wiśniami. W tym wydaniu do ciasta trzeba dodać jeszcze odrobinę przyprawy korzennej, która czyni je bardziej świątecznym.

Piernik Czarny Las - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • łyżka przyprawy do piernika, 
  • 150 ml oleju roślinnego, 
  • 200 ml mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 200 g wiśni (mogą być świeże, mrożone lub z kompotu, dobrze odsączone).

Polewa: 

  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 ml śmietanki 30%. 

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. 

W osobnej misce połącz mokre składniki: olej, mleko i jajka. Dokładnie wymieszaj. 

Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj, aby masa zrobiła się gładka oraz jednolita. 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Na wierzch wyłóż równomiernie wiśnie bez pestek. Piecz około 45 minut. Po wbiciu patyczka do Piernika Czarny Las, powinien być suchy. 

Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do wystudzenia. W tym czasie zrób polewę. Podgrzej śmietankę w rondelku, zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka polewa. Polej ostudzony piernik polewą czekoladową.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis

Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | wiśnie