Przepis na proziaki dostałam od znajomego z Bieszczadów. W domu wszyscy je uwielbiają
Ten smaczny i tradycyjny przysmak z Podkarpacia szybko zdobędzie twoje serce. Jego pyszny smak i prosta receptura sprawiają, że łatwo się od niego uzależnić. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować podkarpackie proziaki we własnej kuchni. Podpowiemy ci także, dlaczego warto raz na jakiś czas zastąpić zwykły chleb proziakami.
Tradycyjnie proziaki podaje się z masłem oraz świeżym mlekiem. Jeśli zdecydujesz się je przygotować, szybko przekonasz, że pasują praktycznie do wszystkiego.
Pierwszy raz proziaki pojawiły się w źródłach mniej więcej 150 lat temu. Recepturę na nie przekazywano głównie ustnie, a każda rodzina miała swój własny przepis, według którego je przygotowywała.
Nazwa proziaków pochodzi od sody, która na Podkarpacie dotarła w XIX wieku. Soda nazwana została prozą i stała się jednym z najważniejszych składników proziaków. To właśnie dzięki niej mają one swoją wyjątkowa i charakterystyczną strukturę. Proziaki traktowano kiedyś jako zamiennik chleba, który przygotowywany był jedynie raz w tygodniu, a w uboższych domach nawet raz na dwa tygodnie. Były tańszą odpowiedzią na potrzeby mieszkańców Podkarpacia.
Tradycyjnie proziaki muszą mieć ok. 10-15 cm średnicy oraz przynajmniej dwa cm grubości. Kiedy smażono je na płycie pieca, ale dzisiaj wystarczy nam do tego żeliwna patelnia. Poznaj dokładny przepis i przygotuj je samodzielnie.
Zobacz także: Prosty przepis na chleb bez pszenicy. Ma dużo białka i sekretny składnik
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250-300 ml kefiru lub maślanki,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru.
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, sól i cukier. Wlewamy kefir lub maślankę i zaczynamy wyrabiać ciasto do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się nam do rąk. Wykładamy je na stolnicę lub czysty blat i rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości. Za pomocą szklanki wycinamy kółka i układamy je na boku. Przykrywamy ściereczką i dajemy im odpocząć na ok. 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i smażymy bez dodatku tłuszczu na złoto.
Proziaki to chlebki, które możemy łączyć ze składnikami na słono i słodko. Smakują dobrze z różnymi smarowidłami, takimi jak smalczyk, masło czosnkowe, masło ziołowe czy twarożki. Możemy podawać je również na słodko, z miodem czy konfiturami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę