Reklama
Reklama

Przepis na proziaki dostałam od znajomego z Bieszczadów. W domu wszyscy je uwielbiają

Ten smaczny i tradycyjny przysmak z Podkarpacia szybko zdobędzie twoje serce. Jego pyszny smak i prosta receptura sprawiają, że łatwo się od niego uzależnić. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować podkarpackie proziaki we własnej kuchni. Podpowiemy ci także, dlaczego warto raz na jakiś czas zastąpić zwykły chleb proziakami.

Tradycyjnie proziaki podaje się z masłem oraz świeżym mlekiem. Jeśli zdecydujesz się je przygotować, szybko przekonasz, że pasują praktycznie do wszystkiego.  

Proziak — zamiennik chleba na Podkarpaciu (o historii)

Pierwszy raz proziaki pojawiły się w źródłach mniej więcej 150 lat temu. Recepturę na nie przekazywano głównie ustnie, a każda rodzina miała swój własny przepis, według którego je przygotowywała.

Nazwa proziaków pochodzi od sody, która na Podkarpacie dotarła w XIX wieku. Soda nazwana została prozą i stała się jednym z najważniejszych składników proziaków. To właśnie dzięki niej mają one swoją wyjątkowa i charakterystyczną strukturę. Proziaki traktowano kiedyś jako zamiennik chleba, który przygotowywany był jedynie raz w tygodniu, a w uboższych domach nawet raz na dwa tygodnie. Były tańszą odpowiedzią na potrzeby mieszkańców Podkarpacia.

Tradycyjnie proziaki muszą mieć ok. 10-15 cm średnicy oraz przynajmniej dwa cm grubości. Kiedy smażono je na płycie pieca, ale dzisiaj wystarczy nam do tego żeliwna patelnia. Poznaj dokładny przepis i przygotuj je samodzielnie.  

Zobacz także: Prosty przepis na chleb bez pszenicy. Ma dużo białka i sekretny składnik

Przepis na bieszczadzkie proziaki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250-300 ml kefiru lub maślanki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, sól i cukier. Wlewamy kefir lub maślankę i zaczynamy wyrabiać ciasto do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto.

Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się nam do rąk. Wykładamy je na stolnicę lub czysty blat i rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości. Za pomocą szklanki wycinamy kółka i układamy je na boku. Przykrywamy ściereczką i dajemy im odpocząć na ok. 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i smażymy bez dodatku tłuszczu na złoto.

Proziaki to chlebki, które możemy łączyć ze składnikami na słono i słodko. Smakują dobrze z różnymi smarowidłami, takimi jak smalczyk, masło czosnkowe, masło ziołowe czy twarożki. Możemy podawać je również na słodko, z miodem czy konfiturami.

Źródła: terazgotuje.pl


Zobacz też:

Koleżanka z Ukrainy dała mi tradycyjny przepis na kotlety po lwowsku. W domu już nie chcą innych

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | chleb