Reklama
Reklama

Przepis przywiozłam z wakacji w Chorwacji. Rodzina uwielbia te kotleciki

Tydzień temu wróciłam ze słonecznej Chorwacji. Ten kraj zachwycił mnie nie tylko wspaniałą pogodą i pięknymi widokami, ale też przepyszną kuchnią. Udało mi się zdobyć przepis na kotleciki bałkańskie. Od teraz moja rodzina ciągle prosi o to danie. Sprawdź przepis krok po kroku.

Znudziły ci się tradycyjne kotlety mielone? Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni trochę bałkańskiego smaku, to konieczne wypróbuj przepis na kotleciki z tych regionów. Moja rodzina je pokochała, teraz czas na twoją. 

Kuchnia bałkańska - mocne i wyraziste smaki

Kuchnia bałkańska cechuje się różnorodnością, jednak można znaleźć w niej pewne cechy wspólne. Dania z Bałkanów są proste, sycące, pełne aromatycznych przypraw, dlatego stawia się tu na mocne i wyraziste smaki. 

W kuchni Półwyspu Bałkańskiego królują składniki tj. czerwona papryka, cebula, pomidor oraz biały ser. Najczęściej możemy tam zjeść mięso wieprzowe, wołowe lub jagnięce pod różną postacią.

Najpopularniejszymi daniami Bałkanów są ajvar, ciasto filo oraz wszelkie kotleciki. Tym razem przedstawię przepis na to ostatnie danie. 

Sprawdź także: Tym obiadem zachwycisz wszystkich mięsożerców. Oto przepis na kotlety lordowskie

Kotleciki po bałkańsku - przepis z Chorwacji

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • 50 ml passaty pomidorowej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy: po 1 łyżeczce oregano i słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz według uznania,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 2 papryki,
  • 1 bakłażan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 350 ml passaty pomidorowej,
  • 150 ml bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki ostrej pasty paprykowej,
  • 3 szczypty soli.

Wykonanie:

Przygotowanie kotlecików po bałkańsku zaczynam od pokrojenia drobno cebuli i zeszklenia jej na oleju. Następnie dodaję do niej czosnek, który uprzednio przeciskam przed praskę. 

W kolejnym kroku łączę składniki na kotleciki i wyrabiam je na jednolitą masę. Potem formuje małe kulki, lekko je spłaszczam i podsmażam krótko na oleju z dwóch stron.

Później zabieram się za robienie sosu. Jako pierwszego kroję bakłażana w kostkę, oprószam go solą i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję do niego drobno pokrojoną paprykę, ostrą pastę paprykową i całość podsmażam na maśle klarowanym do miękkości warzyw. Na koniec dorzucam jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Potem zalewam warzywa bulionem i duszę je przez kilka minut. Po upływie tego czasu wlewam też passatę pomidorową. Kotleciki po bałkańsku umieszczam w naczyniu żaroodpornym i wlewam na nie powstały sos. Całość piekę pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. 

Z czym jeść kotleciki po bałkańsku?

Moja rodzina najbardziej lubi kotleciki po bałkańsku z puree ziemniaczanym. Można też jeść je z ryżem. 

Nie musimy jednak gotować ziemniaków lub ryżu. Takie kotleciki wspaniale komponują się również z pitą lub ze zwykłym pieczywem, które akurat mamy w chlebaku. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe