Reklama
Reklama

Do naleśników dodałam jeden składnik, zmienił wszystko. Są najlepsze, moja rodzina się zajada

Naleśniki ze szpinakiem są nie tylko pyszne, ale także prezentują się wyjątkowo oraz dostarczają tak ważnych witamin i minerałów. Idealnie nadają się do faszerowania lub podawania samodzielnie, na przykład z sosem jogurtowym. Są puszyste, elastyczne i rozpływają się w ustach.

Uwielbiam naleśniki, chętnie eksperymentuję też z różnymi farszami. Pewnego razu pomyślałam, że ciekawie byłoby dodać do ciasta odrobinę szpinaku - świetnie wzbogaci to smak naleśników, a do tego szpinak jest bardzo zdrowy.

Jak się okazało, był to świetny pomysł. Czasami jem te naleśniki same z dodatkiem jogurtu, czasami dodaję sycący farsz. Zawsze są przepyszne.

Naleśniki ze szpinakiem - lista składników

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 350 ml mleka, 
  • 120 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 150 g szpinaku w liściach – świeżego lub mrożonego, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Naleśniki ze szpinakiem - przepis

Jeśli używasz świeżego szpinaku, umyj liście i zblanszuj je krótko we wrzątku, przez ok. 1 minutę. Odcedź, schłodź i bardzo dokładnie odciśnij nadmiar wody. Jeśli natomiast masz mrożone liście, rozmroź je i także bardzo dobrze odsącz. 

Reklama

Szpinak bardzo drobno poszatkuj ostrym nożem lub robotem kuchennym. Kawałki liści powinny być dobrze rozróżnialne, nie mogą stać się jednolitą masą. 

Do miski dodaj mleko i jajka. Dołóż szpinak i wymieszaj całość do uzyskanie jednolitej konsystencji. 

Do oddzielnej mąki przesiej mąkę i sól. Stopniowo wlewaj płyn do mąki, energicznie mieszając trzepaczką aż wszystkie grudki się rozpłyną. 

Na koniec dolej oliwę i wodę gazowaną. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Odstaw ciasto na 15-30 minut. 

Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu. Posmaruj ją bardzo małą ilością oleju. Wlewaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj ją równomiernie na całej powierzchni. Smaż naleśniki przez ok. 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. 

Gotowe naleśniki ze szpinakiem odkładaj warstwowo na talerz. Podawaj na ciepło z różnymi farszami i dodatkami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto korzenne z bananami i bakaliami. Prosty przepis

Surówka z jabłka inaczej. Chrupiąca i wilgotna, pasuje do każdego obiadu

Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Robi porządek w jelitach, rozgrzewa i syci na długo

INTERIA.PL