Do naleśników dodałam jeden składnik, zmienił wszystko. Są najlepsze, moja rodzina się zajada
Naleśniki ze szpinakiem są nie tylko pyszne, ale także prezentują się wyjątkowo oraz dostarczają tak ważnych witamin i minerałów. Idealnie nadają się do faszerowania lub podawania samodzielnie, na przykład z sosem jogurtowym. Są puszyste, elastyczne i rozpływają się w ustach.
Uwielbiam naleśniki, chętnie eksperymentuję też z różnymi farszami. Pewnego razu pomyślałam, że ciekawie byłoby dodać do ciasta odrobinę szpinaku - świetnie wzbogaci to smak naleśników, a do tego szpinak jest bardzo zdrowy.
Jak się okazało, był to świetny pomysł. Czasami jem te naleśniki same z dodatkiem jogurtu, czasami dodaję sycący farsz. Zawsze są przepyszne.
- 250 g mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 120 ml wody gazowanej,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 150 g szpinaku w liściach – świeżego lub mrożonego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Jeśli używasz świeżego szpinaku, umyj liście i zblanszuj je krótko we wrzątku, przez ok. 1 minutę. Odcedź, schłodź i bardzo dokładnie odciśnij nadmiar wody. Jeśli natomiast masz mrożone liście, rozmroź je i także bardzo dobrze odsącz.
Szpinak bardzo drobno poszatkuj ostrym nożem lub robotem kuchennym. Kawałki liści powinny być dobrze rozróżnialne, nie mogą stać się jednolitą masą.
Do miski dodaj mleko i jajka. Dołóż szpinak i wymieszaj całość do uzyskanie jednolitej konsystencji.
Do oddzielnej mąki przesiej mąkę i sól. Stopniowo wlewaj płyn do mąki, energicznie mieszając trzepaczką aż wszystkie grudki się rozpłyną.
Na koniec dolej oliwę i wodę gazowaną. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Odstaw ciasto na 15-30 minut.
Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu. Posmaruj ją bardzo małą ilością oleju. Wlewaj po chochelce ciasta i rozprowadzaj ją równomiernie na całej powierzchni. Smaż naleśniki przez ok. 1-2 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Gotowe naleśniki ze szpinakiem odkładaj warstwowo na talerz. Podawaj na ciepło z różnymi farszami i dodatkami.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto korzenne z bananami i bakaliami. Prosty przepis
Surówka z jabłka inaczej. Chrupiąca i wilgotna, pasuje do każdego obiadu