Najlepsze ciasto korzenne z bananami i bakaliami. Prosty przepis
Do filiżanki kawy lubisz sięgać po coś słodkiego, ale za każdym razem nie chce ci się robić skomplikowanych wypieków? Jeśli tak, postaw na proste ciasto korzenne z bananami i bakaliami. Wychodzi puszyste i wilgotne, zasmakuje na pewno zarówno najmłodszym, jak i trochę starszym wielbicielom słodkości.
Jeśli w twojej misce z owocami od dłuższego czasu czekają dojrzałe banany, to znak, żeby przygotować ciasto korzenne z bananami i bakaliami. Idealnie sprawdzi się, gdy na dworze jest chłodno. Świetnie pasuje do rozgrzewającej herbaty z miodem i wprowadza aromat zbliżających się wielkimi krokami świąt Bożego Narodzenia.
Sprawdź także: Trik dobrego cukiernika uratuje popękany sernik. Będzie gładki i puszysty jak chmurka
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 3 średnie banany,
- 3 jajka,
- 150 g brązowego cukru,
- 160 g oleju roślinnego,
- 150 g mąki pszennej,
- 70 g mąki migdałowej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 100 g bakalii (migdałów, rodzynek itp.),
- 30 g czekolady deserowej.
Zblenduj 2 banany na purée. Trzeci z bananów pokrój na plastry.
Połącz jajka z cukrem i bananami. Zmiksuj na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania, cienką strużką wlej do masy olej.
Do osobnego naczynia przesiej obie mąki, kakao, przyprawy korzenne i sodę. Wmieszaj w produkty sypkie szczyptę soli.
Partiami dodaj produkty sypkie do masy z jajkami. Mieszaj krótko - tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Rozsyp ma niej plasterki banana i bakalie. Wciśnij je lekko do środka.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Na gorącym cieście rozsyp posiekaną czekoladę. Odstaw do przestudzenia
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Do naleśników dodałam jeden składnik, zmienił wszystko. Są najlepsze, moja rodzina się zajada
Surówka z jabłka inaczej. Chrupiąca i wilgotna, pasuje do każdego obiadu