Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto korzenne z bananami i bakaliami. Prosty przepis

Do filiżanki kawy lubisz sięgać po coś słodkiego, ale za każdym razem nie chce ci się robić skomplikowanych wypieków? Jeśli tak, postaw na proste ciasto korzenne z bananami i bakaliami. Wychodzi puszyste i wilgotne, zasmakuje na pewno zarówno najmłodszym, jak i trochę starszym wielbicielom słodkości.

Jeśli w twojej misce z owocami od dłuższego czasu czekają dojrzałe banany, to znak, żeby przygotować ciasto korzenne z bananami i bakaliami. Idealnie sprawdzi się, gdy na dworze jest chłodno. Świetnie pasuje do rozgrzewającej herbaty z miodem i wprowadza aromat zbliżających się wielkimi krokami świąt Bożego Narodzenia. 

Sprawdź także: Trik dobrego cukiernika uratuje popękany sernik. Będzie gładki i puszysty jak chmurka

Reklama

Przepis na ciasto korzenne z bananami i bakaliami

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 3 średnie banany, 
  • 3 jajka, 
  • 150 g brązowego cukru,  
  • 160 g oleju roślinnego,
  • 150 g mąki pszennej,    
  • 70 g mąki migdałowej, 
  • 1 łyżka kakao, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • ½ łyżeczki imbiru, 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,  
  • szczypta soli, 
  • 100 g bakalii (migdałów, rodzynek itp.), 
  • 30 g czekolady deserowej. 

Jak zrobić ciasto korzenne z bananami i bakaliami?

Zblenduj 2 banany na purée. Trzeci z bananów pokrój na plastry. 

Połącz jajka z cukrem i bananami. Zmiksuj na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania, cienką strużką wlej do masy olej. 

Do osobnego naczynia przesiej obie mąki, kakao, przyprawy korzenne i sodę. Wmieszaj w produkty sypkie szczyptę soli. 

Partiami dodaj produkty sypkie do masy z jajkami. Mieszaj krótko - tylko do połączenia składników. 

Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Rozsyp ma niej plasterki banana i bakalie. Wciśnij je lekko do środka. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka. 

Na gorącym cieście rozsyp posiekaną czekoladę. Odstaw do przestudzenia 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Do naleśników dodałam jeden składnik, zmienił wszystko. Są najlepsze, moja rodzina się zajada

Surówka z jabłka inaczej. Chrupiąca i wilgotna, pasuje do każdego obiadu

Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Robi porządek w jelitach, rozgrzewa i syci na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta