Reklama
Reklama

Przepis przywiozłam z wakacji w Grecji. Tajemnica tych ziemniaków tkwi w marynacie

Lato w Grecji to wymarzony plan na wakacje dla niejednej osoby. Niestety często po wyjeździe zdarza się, że tęsknimy za tamtymi smakami. Na szczęście dzięki kilku prostym przepisom możemy przemycić niezapomniany grecki klimat do naszej kuchni. Podpowiadamy sposób, dzięki któremu dobrze znane nam ziemniaki staną się przysmakiem rodem z Grecji w kilkanaście minut.


Ziemniaki po grecku 

Kuchnia grecka należy do jednej z najpyszniejszych europejskich kuchni. Jej dania charakteryzują się prostotą, mocnym aromatem oraz dobrymi jakościowo składnikami. Przez wysokie temperatury panujące w tym kraju, Grecy jedzą lekko, a dania często nie są tłuste, ani obciążające żołądek.

Ten przepis jest idealnym przemyceniem kultury greckiej do polskiej kuchni. Jest niezwykle aromatyczny, lekkostrawny, a jednocześnie uniwersalny i prosty. Tak przygotowane ziemniaki będą nadawać się jako dodatek do obiadu czy popołudniowa przekąska. Możemy śmiało je łączyć nie tylko z daniami kuchni greckiej. Będą dobrze smakowały w towarzystwie domowego burgera czy nawet klasycznego schabowego. Warto ich spróbować, szczególnie kiedy mamy już dość nudy w kuchni.

Jak zrobić ziemniaki po grecku?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki ziół (sprawdzi się mieszanka bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, majeranku i mięty),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • pieprz i sól.

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, a następnie kroimy na ćwiartki lub łódeczki. W misce mieszamy ze sobą składniki na marynatę. Wrzucamy przyprawy, dodajemy jogurt, oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Ziemniaki przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą rok, aby każdy kawałek był dokładnie pokryty marynatą.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ziemniaki. Ważne jest to, aby zachować pomiędzy nimi odstępy, aby równomiernie się upiekły. Wsuwamy je do gorącego pieca i pieczemy przez ok. 30-40 minut do momentu, aż będą miękkie i ładnie zarumienione. Podajemy gorące z ulubionym sosem.

Sos do ziemniaków po grecku

Ziemniaki po grecku pasują praktycznie do każdego sosu. Jedzenie ich jednak z ketchupem dla wielu byłoby świętokradztwem. O wiele lepiej będą wypadać z delikatniejszymi, ale aromatycznymi dipami na bazie jogurtów lub oliwy. Jeśli nie mamy wiele czasu, możemy szybko wykonać prosty sos jogurtowo-czosnkowy czy jogurtowo-ziołowy.

Danie będzie doskonale pasowało do sosu tzatziki, czyli tradycyjnego greckiego dipu na bazie jogurtu, ogórków oraz czosnku. Warto również spróbować ziemniaków po grecku w połączeniu z domowych sosem aioli.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | kuchnia grecka