Reklama
Reklama

Przepyszna na kanapki, pełna witamin. Prosty przepis na pastę jajeczną z serem

Szukasz pomysłu na pyszne, proste do przygotowania śniadanie dla całej rodziny? Pasta jajeczna z serem świetnie sprawdzi się, gdy chcesz zrobić kanapki w nieco ciekawszej wersji. Weekend to dobry moment, żeby ich spróbować. Sprawdź nasz przepis - i do dzieła.

Pasta jajeczna z serem to smaczny i prosty w przygotowaniu dodatek do kanapek, o czym często zapominamy, gdy przychodzi pora posiłku. Nawet jeśli najłatwiej jest ukroić plasterek sera i położyć na kawałku chleba, warto urozmaicać dietę. A jajka to jeden z najzdrowszych produktów – zawierają komplet niezbędnych nam aminokwasów, nienasycone kwasy tłuszczowe, sporo witamin, minerałów, a także takie związki, jak luteina, lecytyna czy cholina.

Należy jeść je z umiarem, ponieważ zawierają też sporo cholesterolu. Z powodzeniem jednak – i z korzyścią dla zdrowia – mogą zastąpić czasem plaster sera czy wędliny na naszych kanapkach. 

Pasta jajeczna z serem - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebujesz następujących składników:

  • 5 jajek, 
  • 100 żółtego sera (np. gouda), 
  • mały pęczek szczypiorku, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżeczka musztardy,  
  • sól, pieprz (do smaku). 

Pasta jajeczna z serem - przepis

Włóż jajka do garnka z letnią wodą (tak, by całkowicie się zanurzyły). Zagotuj. Gotuj 8 minut od chwili, gdy woda zawrze. Odlej wrzątek i zalej jajka chłodną wodą. Gdy trochę przestygną, obierz ze skorupek. 

Rozgnieć jajka widelcem w misce lub głębokim talerzu. Połącz z serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach oraz posiekanym szczypiorkiem (odłóż trochę do dekoracji). Dodaj do jajek z serem majonez i musztardę. Wymieszaj. Dopraw pastę do smaku solą i pieprzem.  

Nałóż pastę na pokrojone pieczywo albo grzanki. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj ze świeżymi warzywami, np. plastrami pomidora. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Apetyczne gołąbki po hrabiowsku. Niby nic się nie zgadza, a smakują wybitnie

Jadłaś kiedyś Szlachcice? Te niezwykłe pierogi królują na Mazowszu i Podlasiu

Niebiańsko kruche faworki z tajemniczym składnikiem. Z każdym kęsem chcesz więcej

INTERIA.PL