Reklama
Reklama

Cukinia zapiekana pod serową kołderką. To najszybszy i najlepszy letni obiad

Idealny obiad na lato powinien być lekkostrawny, szybki, oraz przygotowany z sezonowych składników. Warto wykorzystać do niego cukinię, która w okresie wakacyjnym jest najsmaczniejsza i najkorzystniejsza cenowo. To uniwersalne warzywo sprawdza się do gotowania, smażenia, i pieczenia. Tym razem zdradzimy ci przepis na zapiekankę z cukinii z serem.

Przygotowanie zdrowego obiadu z cukinii, który w dodatku dostarcza niezbędnych wartości odżywczych, jest niezwykle proste. Do zrobienia zapiekanki z cukinii z serem oprócz zielonego warzywa potrzebujesz jedynie kilku składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w lodówce. Takie danie przypadnie do gustu nawet marudom, które nie przepadają za warzywami.

Trwa sezon na cukinię

Cukinia w sklepach dostępna jest cały rok, jednak latem smakuje najlepiej, a w dodatku można kupić ją w najniższej cenie. Warzywo to jest również doskonałym wsparciem dla organizmu. Stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, pracę jelit oraz ich mikroflorę, a także zapobiega wzdęciom i gazom. Ponadto dania bogate w błonnik zapewniają sytość i podkręcają metabolizm, co jest ważne podczas odchudzania. Składnik ten ma także wpływ na regulowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Reklama

Obiad z cukinią w roli głównej to świetny pomysł dla osób, które chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. W 100 g tego warzywa jest jedynie ok. 17 kcal, dzięki czemu można jeść ją niemal bez ograniczeń. Warto dodać, że cukinia ma niski indeks glikemiczny, który wynosi jedynie 15, dzięki czemu będzie odpowiednia zarówno dla cukrzyków, osób z insulinoopornością, jak i tych, które są na diecie nisko węglowodanowej.

Warzywo zawiera również witaminę A, która wspiera zdrowie oczu, oraz działa antyoksydacyjnie, a także witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wspiera układ odpornościowy. Obecny w niej potas, wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, natomiast magnez, pomaga dbać o pracę serca, mózgu i mięśni.

Cukinia jest lekkostrawna, dlatego będzie świetnym wyborem dla osób zmagających się z dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym, a także małych dzieci i osób starszych. Ma także działanie alkalizujące, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm, oraz wykazuje  działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Dodatkowo regularne spożywanie cukinii to sposób, aby zadbać o wzrok, obecne w niej luteina, zeaksantyna oraz witaminą A zmniejszają ryzyko chorób oczu, oraz uszkodzeń, które mogą zostać wywołane przez promieniowanie UV.

Sprawdź także: Rzadko jemy to warzywo, bo trudno pozbyć się goryczy. Chroni serce, ma dużo żelaza i potasu

Zapiekanka z cukinii z serem - przepis

Jeśli chcesz zjeść smaczny i lekkostrawny obiad, zapiekanka z cukinii z serem będzie doskonałym wyborem. Znajdziesz w niej sporo błonnika, a także źródło białka w postaci jajek i sera mozzarella, dzięki czemu posiłek nasyci cię na długo.

Do przygotowania zapiekanki z cukinii z serem, będziesz potrzebować:

  • 1 kg cukinii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 jajka
  • 100 g tartego sera mozzarella,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki bazylii,
  • szczyptę płatów chili,
  • garść pestek dyni i słonecznika,
  • oliwę z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od starcia cukinii na grubych oczkach, posól ją, wymieszaj i odstaw na pół godziny, żeby puściła wodę. Odciśnij nadmiar płynu.
  2. Do masy wbij jajka. Dodaj połowę startego sera mozzarella, garść pestek dyni i słonecznika, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, bazylię, płatki chili i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek i przełóż masę. Wierzch posyp resztą mozzarelli.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę, aż zapiekanka nabierze ładnego złocistego koloru.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W sam raz na piątkowy obiad. Lepsze nawet od mielonych

Siekam cebulę, szczypiorek i paprykę, dodaję świeży szpinak. Takie naleśniki są najlepsze

Nie z pomidorów i nie z cukinii. Robię keczup z innego warzywa, jest genialny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | cukinia | warzywa