Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka
Koreańskie pączki przygotowuje się bardzo podobnie do tradycyjnych polskich wypieków, ale ich wyjątkowy smak tkwi w posypce – cukru z odrobiną cynamonu. Warto wypróbować ten przepis, bo smakuje wyjątkowo i z pewnością może znaleźć się na stałe w rodzinnym menu.
Chociaż tradycyjne pączki są jednym z ulubionych wypieków Polaków, to dobrze jest - przynajmniej od czasu do czasu - sięgnąć do bardziej odległych kulinarnych inspiracji. Właśnie nadarza się ku temu okazja - karnawał to świetna okazja do tego, aby zrobić koreańskie pączki. Przepis jest tak prosty, że warto zaangażować do ich wykonania także dzieciaki, żeby wspólnie spędzić czas, a później razem zajadać pyszności.
Do przygotowania tego przepisu potrzebne są:
- 500 g mąki pszennej typu 480,
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g),
- 250 ml mleka,
- 40 g masła,
- 30 g cukru białego,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia.
Dodatkowo:
- 50 g cukru drobnego do wypieku,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Mleko podgrzej w rondelku. W drugim niewielkim naczyniu rozpuść masło. Teraz do dużej miski wsyp mąkę pszenną, dodaj jajko, cukier, sól i drożdże. Wymieszaj delikatnie. Dodaj przygotowane wcześniej mleko oraz masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż wchłonie cały tłuszcz i będzie gładkie. Przykryj, odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Wbij pięść w wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób przez chwilę. Podziel je na około 15 kawałków. Z każdego z nich uformuj wałek. Chwyć jeden i drugi koniec. Pierwszy odwijaj w górę, a drugi w dół. Obydwa końce rolowanego ciasta zlep ze sobą. Końce powinny same zbliżyć się do siebie i naturalnie zwijać. Powtórz to z pozostałym ciastem i odstaw na blacie.
Rozgrzej olej do 175 stopni Celsjusza. Kiedy osiągnie taką temperaturę, zmniejsz ogień do minimum i wrzucaj partiami pączki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, a potem odsącz na ręczniku papierowym.
Cukier drobny wymieszaj z cynamonem. Obtaczaj w nim usmażone koreańskie pączki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste pączki z czekoladą. Na karnawał lub tłusty czwartek będą jak znalazł
Obok rosołu i pomidorowej to ukochana zupa Polaków. Mało kto wie, że nadzwyczajnie działa na jelita
Parzone pączki dla miłośników czekolady. Na jednym się nie skończy