Reklama
Reklama

Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka

Koreańskie pączki przygotowuje się bardzo podobnie do tradycyjnych polskich wypieków, ale ich wyjątkowy smak tkwi w posypce – cukru z odrobiną cynamonu. Warto wypróbować ten przepis, bo smakuje wyjątkowo i z pewnością może znaleźć się na stałe w rodzinnym menu.

Chociaż tradycyjne pączki są jednym z ulubionych wypieków Polaków, to dobrze jest - przynajmniej od czasu do czasu - sięgnąć do bardziej odległych kulinarnych inspiracji. Właśnie nadarza się ku temu okazja - karnawał to świetna okazja do tego, aby zrobić koreańskie pączki. Przepis jest tak prosty, że warto zaangażować do ich wykonania także dzieciaki, żeby wspólnie spędzić czas, a później razem zajadać pyszności.

Koreańskie pączki - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebne są:

  • 500 g mąki pszennej typu 480,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g),
  • 250 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • 30 g cukru białego,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia.

Dodatkowo:

  • 50 g cukru drobnego do wypieku, 
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Koreańskie składniki - przepis

Mleko podgrzej w rondelku. W drugim niewielkim naczyniu rozpuść masło. Teraz do dużej miski wsyp mąkę pszenną, dodaj jajko, cukier, sól i drożdże. Wymieszaj delikatnie. Dodaj przygotowane wcześniej mleko oraz masło. Wyrabiaj ciasto tak długo aż wchłonie cały tłuszcz i będzie gładkie. Przykryj, odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. 

Wbij pięść w wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób przez chwilę. Podziel je na około 15 kawałków. Z każdego z nich uformuj wałek. Chwyć jeden i drugi koniec. Pierwszy odwijaj w górę, a drugi w dół. Obydwa końce rolowanego ciasta zlep ze sobą. Końce powinny same zbliżyć się do siebie i naturalnie zwijać. Powtórz to z pozostałym ciastem i odstaw na blacie. 

Rozgrzej olej do 175 stopni Celsjusza. Kiedy osiągnie taką temperaturę, zmniejsz ogień do minimum i wrzucaj partiami pączki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, a potem odsącz na ręczniku papierowym.  

Cukier drobny wymieszaj z cynamonem. Obtaczaj w nim usmażone koreańskie pączki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste pączki z czekoladą. Na karnawał lub tłusty czwartek będą jak znalazł

Obok rosołu i pomidorowej to ukochana zupa Polaków. Mało kto wie, że nadzwyczajnie działa na jelita

Parzone pączki dla miłośników czekolady. Na jednym się nie skończy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepis na pączki