Reklama
Reklama

Przerażająco pyszny deser na Halloween. Przepis na Ciasto Duszek

Wielkimi krokami zbliża się Halloween. Jeżeli masz zamiar zorganizować z tej okazji imprezę, lub po prostu chcesz zaskoczyć swoich domowników, możesz skusić się na zrobienie pysznego ciasta, o wdzięcznej nazwie Duszek. Połączenie kruchego, maślanego spodu, jagodowej masy i słodkiej bezy sprawia, że deser będzie przerażająco pyszny. Nie bez znaczenia jest także samo przyozdobienie ciasta, z pewnością spodoba się całej rodzinie.

Ciasto Duszek to małe dzieło sztuki, które wbrew pozorom, jest łatwe do wykonania. Będziesz potrzebować do niego sporej ilości borówek, jednak to właśnie one nadadzą mu halloweenowego klimatu. Spód wykonasz z herbatników i masła. Do borówkowej masy użyj dobrej jakości twarogu z wiaderka, borówek, oraz galaretki. Gwoździem programu są oczywiście bezowe duszki. Sprawdź, jak je wykonać. 

Sprawdź także: Słodkie i eleganckie orzechowe piramidki. 5 składników wystarczy, żeby je zrobić

Przepis na ciasto Duszek

Jeśli od kilku dni zbierasz w internecie ciekawe przepisy na halloweenową imprezę, koniecznie dołącz do nich recepturę na ten deser. Do zrobienia ciasta Duszek, będziesz potrzebować następujących składników:

Bezowe duszki: 

  • 2 białka jajek, 
  • 120 g cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 50 g czekolady gorzkiej. 

Kruchy spód: 

  • 150 g herbatników, 
  • 50 g masła. 

Masa borówkowa: 

  • 800 g sera z wiaderka jak na sernik, 
  • 300 g borówek, 
  • 1 galaretka jagodowa lub borówkowa, 
  • 200 ml wody.

Na wierzch: 

  • 200 g borówek,
  • 60 g cukru. 

Dekoracja: 

  • 120 g śmietanki 36 proc., 
  • 80 g mascarpone, 
  • 20 g cukru pudru, 
  • garść borówek.

Jak zrobić ciasto Duszek?

Na początek przygotuj bezowe duszki. Do białek jajek dodaj odrobinę soli i zacznij ubijać na sztywną pianę. Kiedy zaczną robić się gęste, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj tak długo aż masa zrobi się sztywna i błyszcząca. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wyciśnij powstałą masę w taki sposób, aby powstał kształt duszka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza na 90 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw je do ostudzenia przy otwartych drzwiczkach.  

Kiedy bezowe duszki ostygną, zrób im oczy i usta. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie z pomocą pędzelka lub wykałaczki, pomaluj duszki. Odstaw do wystudzenia. 

Herbatniki rozkrusz z pomocą tłuczka i woreczka strunowego spożywczego albo blendera. Masło rozpuść w rondelku. Połącz z herbatnikami, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Formę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóz kruchy spód, dobrze dociskając do krawędzi. Umieść całość w lodówce. 

Teraz przygotuj masę. Wodę zagotuj, aby była wrząca. Wsyp do niej zawartość galaretki i dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż zacznie tężeć. Wtedy dodaj ją do sera i zmiksuj krótko. Na koniec wrzuć umyte i osuszone borówki (300 gramów). Krótko wymieszaj. 

Wyciągnij kruchy spód z lodówki. Wyłóż masę na wierzch. Włóż ponownie do schłodzenia na około godzinę. 

Pozostałe borówki umyj i osusz. Przełóż do małego garnka i zasyp cukrem. Duś na średnim ogniu aż owoce zaczną się rozpadać i zrobi się gęsty syrop. Odstaw na chwilę do przestudzenia. Wyciągnij ciasto z lodówki, polej przygotowanymi owocami w taki sposób, aby spływały bokami. 

Teraz udekoruj wierzch. Mascarpone, śmietankę i cukier umieść w mikserze i ubij na sztywną pianę. Przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób ciasto duszek, robiąc nieregularne kształty. Na każdej dekoracji z masy śmietanowej umieść bezowego duszka. Ciasto podawaj schłodzone, a przed podaniem posyp je jeszcze borówkami.  

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta