Reklama
Reklama

Przysmak prosto z Podlasia. Mrowisko wprost rozpływa się w ustach

Tłusty czwartek to święto wszystkich łasuchów. Tego dnia zajadamy nie tylko krągłe pączki czy oponki. To także doskonała okazja do wypróbowana innych deserów - dziś polecamy sprawdzony przepis na Podlaskie Mrowisko.

To wyjątkowe ciasto gościło kiedyś na stołach litewskiej szlachty - właśnie z tej kuchni się wywodzi. Poza arystokratycznymi stołami, serwowano je także wśród ludu, ale wyłącznie na wyjątkowe okazje. Nic dziwnego, bo jego wyborny smak zachwycał wszystkich.

Słynące z inspiracji wschodnią kulturą Podlasie z czasem przejęło także ten przepis. Podlaskie Mrowisko szczególnie popularne jest na Suwalszczyźnie, ale pojawia się także w innych zakątkach regionu. Teraz możesz przygotować je w domu, korzystając z naszego przepisu. Oblane miodem, kruche, zdecydowanie rozpływa się w ustach.

Podlaskie Mrowisko - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:

  • 350 g mąki,
  • 300 ml oleju do smażenia,
  • 150 g miodu,
  • 150 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • szczypta soli,
  • cukier puder (do posypania).

Zobacz także: Jaka mąka do ciasta na faworki? Poznaj klasyczny przepis

Podlaskie Mrowisko - przepis

Przygotuj większą miskę, wbij do niej jajka. Dodaj szczyptę mąki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy już to zrobisz, dodawaj mąkę partiami, energicznie mieszaj widelcem. W momencie, kiedy ciasto będzie już gęste, wyłóż je na oprószoną mąką stolnicę.

Dodaj pozostałą mąkę i zagnieć zwarte, nieprzylegające do dłoni ciasto. Uformuj kulę z ciasta, okryj folią spożywczą i odłóż na 20-30 minut.

Po tym czasie podziel ciasto na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Każdy placek potnij na paski o szerokości 5 cm. Paski oprósz mąką, ułóż jeden na drugim i pokrój na paski o szerokości 1 cm.

W głębokiej patelni rozgrzej olej, a na gorący tłuszcz wyłóż tyle pasków ciasta, by swobodnie po nim pływały. Smaż ciasto na średnim ogniu, aż do obustronnego zarumienienia. Usmażone kawałki ciasta wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Kiedy usmażysz całe ciasto, pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj syrop. W rondelku wymieszaj miód z cukrem. Na średnim ogniu doprowadź mieszankę do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj całość 2-3 minuty, następnie zdejmij z ognia.

Do miski przełóż usmażone ciasta, zalej je gorącym syropem i dokładnie wymieszaj. Mieszankę ciastek i syropu przełóż na blaszkę formując kopczyk. Wstaw ciasto do lodówki, by karmel zastygł i skleił ciasteczka. Ciasto mrowisko podawaj podzielone na porcje z filiżanką ulubionej herbaty. Możesz posypać cukrem pudrem.

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Jeden z najpilniej strzeżonych przepisów na świecie. Czekoladowy Tort Sachera możesz zrobić w domu

Ma więcej wapnia i witaminy B niż zwykły ser. Łatwo zrobić go w domu

Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta