Przysmak starego bosmana. Zapiekanka, która syci i jest banalna do zrobienia
Zapiekanka bosmańska to wszystko, czego potrzebujesz, aby nasycić się na wiele długich godzin. Klasyczne mięso mielone, do tego różnorodne warzywa, przykryte są chmurką aksamitnych ziemniaków i chrupiącego sera. To bardzo treściwy, ale jednocześnie prosty do zrobienia obiad.
Zapiekanka bosmańska miała sycić marynarzy na wiele godzin spędzonych na morzu. Zawiera składniki, które zahamują apetyt na długo, a jednocześnie dostarczą energii i wartościowych składników. To pożywny obiad dla całej rodziny, który robi się naprawdę prosto.
Danie powstało z myślą o bosmanach, którzy spędzali całe dnie na statkach. Musiała więc zawierać liczne wartości odżywcze.
Ziemniaki i marchew dostarczały witamin A i C, która dawniej chroniły marynarzy przed szkorbutem oraz dbały o ich wzrok. Mięso mielone uzupełniało z kolei niedobory minerałów i białka, co zapewniało potrzebną do pracy siłę. Zapiekanka była też źródłem błonnika pokarmowego, który wpływał korzystnie na mikroflorę jelitową. To z kolei wzmacniało układ odpornościowy.
Dziś zapiekanka bosmańska na obiad świetnie sprawdzi się jako sycąca potrawa dla całej rodziny. Danie zapewni solidną dawkę białka i błonnika, które utrzymają sytość i energię na znaczne dłużej.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 50 g masła,
- 50 ml mleka,
- cebula,
- marchewka,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- puszka pomidorów,
- pół łyżeczki mieszanki ziół śródziemnomorskich (mogą być bazylia, majeranek, oregano i rozmaryn),
- puszka groszku konserwowego,
- sól i pieprz,
- 200 g sera żółtego.
Sposób wykonania:
Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie (około 15-20 minut). Odcedź ziemniaki, dodaj masło i mleko, a następnie ubij na gładkie purée. Dopraw solą do smaku i odstaw na bok.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż będzie szklista. Dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
Dodaj mięso mielone na patelnię i smaż, aż będzie dobrze zrumienione. Dodaj puszkę pomidorów, razem z sokiem, mieszankę ziół śródziemnomorskich, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj odcedzony groszek konserwowy do mięsa i dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do 180°C. W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłóż warstwę mięsa mielonego z warzywami. Na wierzchu rozprowadź puree ziemniaczane, wyrównując powierzchnię. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i równomiernie posyp nim wierzch zapiekanki.
Wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw na kilka minut przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia