Reklama
Reklama

Przysmak starego bosmana. Zapiekanka, która syci i jest banalna do zrobienia

Zapiekanka bosmańska to wszystko, czego potrzebujesz, aby nasycić się na wiele długich godzin. Klasyczne mięso mielone, do tego różnorodne warzywa, przykryte są chmurką aksamitnych ziemniaków i chrupiącego sera. To bardzo treściwy, ale jednocześnie prosty do zrobienia obiad.

Zapiekanka bosmańska miała sycić marynarzy na wiele godzin spędzonych na morzu. Zawiera składniki, które zahamują apetyt na długo, a jednocześnie dostarczą energii i wartościowych składników. To pożywny obiad dla całej rodziny, który robi się naprawdę prosto.

Zapiekanka bosmańska na obiad

Danie powstało z myślą o bosmanach, którzy spędzali całe dnie na statkach. Musiała więc zawierać liczne wartości odżywcze. 

Ziemniaki i marchew dostarczały witamin A i C, która dawniej chroniły marynarzy przed szkorbutem oraz dbały o ich wzrok. Mięso mielone uzupełniało z kolei niedobory minerałów i białka, co zapewniało potrzebną do pracy siłę. Zapiekanka była też źródłem błonnika pokarmowego, który wpływał korzystnie na mikroflorę jelitową. To z kolei wzmacniało układ odpornościowy.

Dziś zapiekanka bosmańska na obiad świetnie sprawdzi się jako sycąca potrawa dla całej rodziny. Danie zapewni solidną dawkę białka i błonnika, które utrzymają sytość i energię na znaczne dłużej. 

Zapiekanka bosmańska - przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,  
  • 50 g masła,  
  • 50 ml mleka, 
  • cebula,  
  • marchewka,  
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,  
  • puszka pomidorów,  
  • pół łyżeczki mieszanki ziół śródziemnomorskich (mogą być bazylia, majeranek, oregano i rozmaryn),  
  • puszka groszku konserwowego,  
  • sól i pieprz,  
  • 200 g sera żółtego.  

Sposób wykonania:

Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie (około 15-20 minut). Odcedź ziemniaki, dodaj masło i mleko, a następnie ubij na gładkie purée. Dopraw solą do smaku i odstaw na bok. 

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż będzie szklista. Dodaj marchewkę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. 

Dodaj mięso mielone na patelnię i smaż, aż będzie dobrze zrumienione. Dodaj puszkę pomidorów, razem z sokiem, mieszankę ziół śródziemnomorskich, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj odcedzony groszek konserwowy do mięsa i dokładnie wymieszaj. 

Nagrzej piekarnik do 180°C. W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłóż warstwę mięsa mielonego z warzywami. Na wierzchu rozprowadź puree ziemniaczane, wyrównując powierzchnię. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i równomiernie posyp nim wierzch zapiekanki. 

Wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw na kilka minut przed podaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | mięso | zapiekanki | ziemniaki