Reklama
Reklama

Przysmak z Podkarpacia. Przepis dostałam w gospodarstwie agrotursytycznym

Polska kuchnia regionalna kryje wiele perełek, które często pozostają nieodkryte. Ostatnio będąc na Podkarpaciu, spróbowałam pysznego dania, jakim są rozpływające się w ustach ziemniaczane kluseczki. Przepis dostałam od właścicielki gospodarstwa agroturystycznego, w którym mieszkaliśmy. Po powrocie z urlopu od razu wzięłam się za jego realizację. Danie podbiło kubki smakowe moich domowników.

Kuchnia podkarpacka jest przepełniona daniami z wieloletnią tradycją. To często przepisy z duszą, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wykorzystuje się do nich zwykle lokalne dobra i bogactwa natury. To wszystko sprawia, że te potrawy są niepowtarzalne i wyjątkowe. Tak właśnie jest z halyszkami ziemniaczanymi.

Halyszki ziemniaczane to przysmak z Podkarpacia

Halyszki ziemniaczane możemy też znaleźć pod nazwami takimi jak kartoplani haluszki, hałuski czy gałuszki. To ziemniaczane kluski, które są charakterystyczne dla kuchni Podkarpackiej. Możemy je również spotkać w kuchniach wschodnioeuropejskich.

Reklama

Tradycyjnie halyszki ziemniaczane wykonuje się z tartych ziemniaków, mąki i soli. Obecnie jednak przepis został wzbogacony o jajka. Choć połączenie i przygotowanie wydają się banalne, to niebanalny jest za to smak tego dania i doznania podczas jedzenia.

Jak zrobić halyszki ziemniaczane? Smak Podkarpacia bez wychodzenia z domu

Robiąc w domu halyszki ziemniaczane, kieruje się bardzo ważną zasadą dotyczącą ziemiaków. Nie powinien być to gatunek wodnisty, a ten bogaty w skrobię. W przeciwnym wypadków kluseczki będą się rozpadać podczas gotowania i nici z obiadu. Przygotowanie z odpowiedniego rodzaju zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki na halyszki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • boczek
  • 100 g bryndzy
  • sól i pieprz.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Masę odcedź przez gazę, aby pozbyć się za dużej ilości wody. Po zrobieniu tego, do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i łyżeczkę soli. Do ziemniaków dodaj jeszcze część osadzonej skrobi, a po tym masę mieszamy.

Do garnka o szerokim dnie nalej wody i doprowadź ją do wrzenia. Na łyżkę nabierz masę ziemniaczaną i wrzuć ją na osoloną, powolnie gotującą się wodę. Aby łatwiej poszło, łyżką możesz delikatnie uderzyć o brzeg garnka. Kluski gotuj przez około 6-8 minut.

Na patelni podsmaż boczek na chrupko. Gotowe halyszki ziemniaczane podawaj na ciepło ze skwarkami i pokruszoną bryndzą. Górę dania możesz wzbogacić świeżo mielonym pieprzem.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | dania główne