Puszysta beza, kruche ciasto i słodko-kwaśny dżem. Do kawy zrób klasycznego pleśniaka
Pleśniak to absolutny klasyk, który od lat nie traci na popularności. Nie brak bowiem amatorów wspaniałego połączenia kontrastujących ze sobą składników - kruchego ciasta, kwaskowego dżemu i słodkiej bezy. Jeśli nie znasz jeszcze pleśniaka, koniecznie skuś się i przygotuj go samodzielnie w domu. Przepis jest prosty, a efekt zachwyca.
Niebawem czeka cię wizyta gości i nie wiesz, jakim słodkim przysmakiem ich poczęstować? Postaw na pleśniaka. To ciasto świetnie sprawdza się jesienią i zimą, ponieważ zamiast świeżych owoców, których często brakuje w tym sezonie, możesz użyć dżemu lub konfitury. Pełnię smaku zapewnia maślany spód i słodka beza. Gdy postawisz to ciasto na stole, z pewnością zniknie w kilka minut.
Sprawdź także: Mało kto wie, że dobrze działają na tarczycę. Robię z nich wyśmienity dżem
Do przygotowania pleśniaka, najlepiej sprawdza się dżem z czarnych porzeczek, ponieważ jest intensywny i wyrazisty. Jednak równie dobrze możesz wybrać konfiturę z innych kwaśnych owoców, wiśni, czerwonych porzeczek, agrestu, czy jagód. Wiele gospodyń używa także domowych powideł śliwkowych.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g schłodzonego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na bezę:
- 4 białka,
- 200 g drobnego cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 400 g dżemu z ciemnych owoców, np. czarnych porzeczek.
Pokrój masło w kostkę. Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem kakao). Energiczne zagnieć ja na jednolitą masę. Podziel ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao. Z obu porcji ciasta uformuj kule, owiń je folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj ciasto bez kakao na placek i wyłóż nim dno formy o wymiarach około 20x30 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Na podpieczonym cieście rozsmaruj równomiernie dżem. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z kakao i rozsyp je na warstwie dżemu.
Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsyp cukier, a gdy całkowicie się rozpuści, delikatnie wymieszaj pianę z mąką ziemniaczaną. Wyłóż pianę na warstwę ciasta z kakao.
Wstaw formę z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go do czasu, aż wystygnie. Dzięki temu beza nie opadnie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni