Reklama
Reklama

Puszysta beza, kruche ciasto i słodko-kwaśny dżem. Do kawy zrób klasycznego pleśniaka

​Pleśniak to absolutny klasyk, który od lat nie traci na popularności. Nie brak bowiem amatorów wspaniałego połączenia kontrastujących ze sobą składników - kruchego ciasta, kwaskowego dżemu i słodkiej bezy. Jeśli nie znasz jeszcze pleśniaka, koniecznie skuś się i przygotuj go samodzielnie w domu. Przepis jest prosty, a efekt zachwyca.

Niebawem czeka cię wizyta gości i nie wiesz, jakim słodkim przysmakiem ich poczęstować? Postaw na pleśniaka. To ciasto świetnie sprawdza się jesienią i zimą, ponieważ zamiast świeżych owoców, których często brakuje w tym sezonie, możesz użyć dżemu lub konfitury. Pełnię smaku zapewnia maślany spód i słodka beza. Gdy postawisz to ciasto na stole, z pewnością zniknie w kilka minut. 

Sprawdź także: Mało kto wie, że dobrze działają na tarczycę. Robię z nich wyśmienity dżem

Przepis na pleśniaka

Do przygotowania pleśniaka, najlepiej sprawdza się dżem z czarnych porzeczek, ponieważ jest intensywny i wyrazisty. Jednak równie dobrze możesz wybrać konfiturę z innych kwaśnych owoców, wiśni, czerwonych porzeczek, agrestu, czy jagód. Wiele gospodyń używa także domowych powideł śliwkowych. 

Składniki na ciasto: 

  • 400 g mąki pszennej, 
  • 200 g schłodzonego masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 4 żółtka, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli. 

Składniki na bezę: 

  • 4 białka, 
  • 200 g drobnego cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:  

  • 400 g dżemu z ciemnych owoców, np. czarnych porzeczek.

Jak zrobić pleśniaka?

Pokrój masło w kostkę. Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem kakao). Energiczne zagnieć ja na jednolitą masę. Podziel ją na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao. Z obu porcji ciasta uformuj kule, owiń je folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 

Rozwałkuj ciasto bez kakao na placek i wyłóż nim dno formy o wymiarach około 20x30 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.  

Na podpieczonym cieście rozsmaruj równomiernie dżem. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z kakao i rozsyp je na warstwie dżemu. 

Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsyp cukier, a gdy całkowicie się rozpuści, delikatnie wymieszaj pianę z mąką ziemniaczaną. Wyłóż pianę na warstwę ciasta z kakao.  

Wstaw formę z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go do czasu, aż wystygnie. Dzięki temu beza nie opadnie. 

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta