Reklama
Reklama

Puszysta drożdżówka z owocami leśnymi. Bije na głowę sklepowe wypieki

Jeśli masz nieco czasu, drożdże i owoce leśne, możesz przygotować obłędną drożdżówkę. Zawijane ślimaczki wypełnione są po brzegi lekko kwaśnym nadzieniem owocowym, będą idealne jako deser do kawy, herbaty, lub kubka mleka. Taki domowy smakołyk przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym domownikom, ale i starszym łasuchom.

Drożdżówka z owocami leśnymi to niezwykle efektowne i bardzo pyszne ciasto, które łatwo podzielisz na porcje. Przypomina nieco jesienne cynamonki, jednak w tym przypadku najważniejsze są pachnące latem owoce sezonowe, najlepiej sprawdzi się połączenie jeżyn, jagód, malin i porzeczki. Słodkie bułeczki wychodzą tak smaczne, że na pewno nie skończy się na jednej sztuce. 

Sprawdź także:

Przepis na drożdżówkę z owocami leśnymi

Składniki na ciasto: 

Reklama
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • 200 ml mleka, 
  • 75 g cukru, 
  • 3 żółtka jaj, 
  • 75 g masła,  
  • 500 g mąki tortowej. 

Składniki na farsz: 

  • 500 g owoców leśnych (jagód, jeżyn, malin itp.), 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • cukier puder (do dekoracji).

Jak zrobić drożdżówkę z owocami leśnymi?

Przygotowanie ciasta. Ogrzej żółtka jaj do temperatury pokojowej. Mleko pogrzej do około 37°C. Masło roztop i przestudź. 

Rozkrusz drożdże do szklanki. Dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki, około połowę mleka. Wymieszaj składniki do rozpuszczenia się drożdży w mleku. Odstaw szklankę w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki. Po około 20 minutach zaczyn powinien się spienić i powiększyć swoją objętość. 

Umieść w misce pozostałą mąkę i cukier, wlej resztę mleka. Dodaj żółtka oraz zaczyn. Wyrób wszystkie składniki (ręką lub mikserem z hakami) na gładkie, elastyczne ciasto, w trakcie dolewając do niego masło. 

Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski i odstaw w ciepłe miejsce (pod przykryciem ściereczki) na około 1-1,5 godziny. 

Przygtoowanie nadzienia. Wymieszaj owoce z cukrem, cynamonem i skrobią. Krótko podsmaż. 

Złożenie drożdżówki. Przygotuj tortownicę o średnicy 28 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Boki natłuść. 

Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1,5-2 cm. Na jego powierzchni rozsmaruj podsmażone owoce, zostawiając wolny margines. Zwiń placek w rulon (kończąc na wolnym marginesie). Pokrój go na 8 plastrów takiej samej grubości. Delikatnie ułóż je obok siebie w przygotowanej tortownicy. Odstaw ją jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce - do dalszego wyrastania ciasta. 

Wyrośniętą drożdżówkę z owocami leśnymi wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25-30 minut. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.  Gdy drożdżówka ostygnie, oprósz ją cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Wyrazista sałatka z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do mięs i ryb

W ostatnie dni wakacji chętnie robię grilla. Ten kurczak to pozycja obowiązkowa

Pij codziennie, a zregenerujesz jelita w tydzień. Bez diety oczyszczającej i wyrzeczeń

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta