Reklama
Reklama

Puszyste pączki z makowym nadzieniem. Nikt nie poprzestanie na jednym

Pączki z makiem to nieoczywista odsłona tradycyjnego deseru. Delikatne i puszyste ciasto jest po brzegi wypełnione nadzieniem, które szybko przywołuje miłe wspomnienie świątecznych makowców. Zaskocz gości, przygotowując taką słodycz na karnawałowe przyjęcie lub tłusty czwartek.

Wyjątkowe pączki z makiem 

Pączki z makiem to świetny pomysł, jeśli nie chcesz robić tradycyjnych wypieków na tłusty czwartek, rodzinną uroczystość czy po prostu, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Sekretem deseru, który wynosi go na wyższy poziom, jest oczywiście aromatyczne nadzienie. Puszyste ciasto skrywa masę z maku, suszonych owoców, skórki pomarańczy, miodu i orzechów. Każdy kęs zaskakuje i szybko zachwyca bogactwem smaku. Jeśli lubisz mak i chcesz spróbować nietypowego połączenia, koniecznie przygotuj pączki w tym wydaniu.

Pączki z makiem - przepis

Składniki:

Masa makowa: 

  • 500 g maku, 
  • 350 ml mleka, 
  • 120 g suszonych owoców, 
  • 120 g rodzynek, 
  • 120 g cukru, 
  • 80 ml miodu płynnego, 
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych, 
  • 50 g migdałów. 

Pączki:

  • 500 g mąki pszennej typu 480 + do oprószenia, 
  • 250 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 2 żółtka, 
  • 30 g drożdży świeżych, 
  • 80 g masła, 
  • 80 g cukru białego. 

Dodatkowo: 

  • około 1 litr oleju rzepakowego do smażenia, 
  • cukier puder do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Mak zalej wrzącą wodą w taki sposób, aby go zakryć. Kiedy cała woda wsiąknie, odstaw do wystudzenia, a następnie dobrze odsącz. Zmiel mak w maszynce do mielenia dwukrotnie. Połącz go w rondelku z mlekiem, cukrem i miodem. Podgrzej, cały czas mieszając, ale nie zagotowuj. Odstaw. Orzechy włoskie i migdały posiekaj. Połącz z przygotowanym makiem. Dodaj pozostałe składniki. Odstaw. 

Przygotuj teraz pączki. Masło rozpuść w rondelku. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wlej do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki i tyle samo cukru. Zamieszaj. Rozczyn przykryj ściereczką, odstaw na 10 minut, aż zacznie pracować. 

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka i żółtka. Wsyp pozostały cukier. Wlej zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj masło. Wyrabiaj dalej ciasto przez około 10-15 minut. Uformuj kulę, oprósz delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw na 90 minut w ciepłe miejsce. 

Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat. Odrywaj po kawałku, spłaszcz delikatnie na dłoni, nałóż nadzienie makowe i zlep brzegi. Uformuj kulki. Odstaw jeszcze na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej olej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Wkładaj pączki z makiem partiami. Smaż po kilka minut z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu, oprósz pączki z makiem cukrem pudrem.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na Podkarpaciu to wciąż popularna potrawa. Chrupiące, pożywne i bardzo smaczne

Ta zupa w zimie powinna mieć 1. miejsce w kuchni. Syci na długo i robi porządek w jelitach

Rolada z mięsa mielonego z suszonymi pomidorami. Przepyszna, w mig znika z talerzy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: tłusty czwartek | słodycze | desery