Puszysty omlet cesarski. Koniecznie podaj z tradycyjną konfiturą
Omlet cesarski to elegancka i smaczna propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Jego puszysta konsystencja i delikatny smak sprawiają, że jest to danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających. Z dodatkiem owoców lub słodkiego syropu, omlet cesarski to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Omlet cesarski, czyli Kaiserschmarren, pochodzi z Austrii, gdzie wpisany jest nawet na listę produktów tradycyjnych. Choć w Austrii często jada się go na obiad, jest rodzajem deseru. To słodki, gruby i bardzo puszysty placek, który rwie się na kawałki w trakcie smażenia. Do ciasta można dodać rodzynki lub migdały. Omlet serwuje się oprószony cukrem pudrem, z dodatkiem konfitury (tradycyjnie śliwkowej). Podobno potrawa była jednym z ulubionych przysmaków cesarza Franciszka Józefa I. W języku niemieckim Kaiser oznacza właśnie cesarza, skąd najpewniej wzięła się nazwa deseru.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej,
- 125 ml mleka,
- 3 jajka,
- 2 łyżki masła,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- mała szczypta soli,
- cukier puder.
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe lub mus jabłkowy (wedle uznania).
Sposób wykonania:
Przed przygotowaniem omletu wyjmij z lodówki jajka, by nabrały temperatury pokojowej. Możesz je też ocieplić w ciepłej wodzie.
Do miski wsyp mąkę, wlej mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie oddziel białka od żółtek, a żółtka dodaj do uzyskanej przed chwilą mącznej masy. Dosyp cukier wanilinowy i ponownie wszystko wymieszaj.
Białka ubij oddzielnie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ją do masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj rózgą lub szpatułką.
Na patelni rozpuść kawałek masła. Gdy delikatnie zacznie skwierczeć, sklaruj je i usuń pianę. Rozprowadź masło po całej patelni i wlej masę na omlet. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie przewróć go na drugą stronę. Nie przejmuj się, jeśli omlet się porozrywa (to wręcz wskazane). Kawałki omletu smaż do momentu, aż surowe ciasto się zetnie. Przełóż omlet na talerz, posyp cukrem pudrem i podawaj z ulubionym dodatkiem, takim jak powidła czy mus jabłkowy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową
Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość
Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste