Pychotka gruszkowa do popołudniowej kawy. Nie skończy się na jednym kawałku
Jakie jest najlepsze ciasto z gruszkami? Jedni wskażą na tartę, inni na deser z dodatkiem gorzkiej czekolady, która świetnie komponuje się z tymi jesiennymi owocami. Jednak, jeżeli lubisz klasyczne smaki, postaw na szybkie ucierane ciasto z gruszkami, czyli Pychotkę gruszkową. Jest tak smaczna, że zniknie z talerzy co do ostatniego okruszka.
Uważasz, że najlepsze ciasta to te proste, nieprzekombinowane, przygotowane z prostych składników? Jeśli tak, koniecznie zrób Pychotkę gruszkową. Oprócz mąki będziesz potrzebować jedynie jajek, cukru, masła, proszku do pieczenia i słodkich gruszek. Wypiek wychodzi delikatny, lekko wilgotny i po prostu pyszny. Warto dodać, że jeżeli akurat nie masz gruszek w domu, możesz bez problemu zastąpić je jabłkami, również wyjdzie smakowicie.
Sprawdź także: Czekoladowy klasyk w jesiennej odsłonie. Na jednym kawałku się nie skończy
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 26 cm.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 3-4 gruszki,
- 4 jajka,
- 150 g cukru trzcinowego (+ do posypania ciasta),
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 125 ml płynnego masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- soku z 1 cytryny,
- cukier puder do posypania.
Utrzyj jajka (o temperaturze pokojowej) z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskasz jasną, puszystą masę, cienką strużką wlej do niej płynne, przestudzone masło. Miksuj masę jeszcze przez chwilę.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Partiami dodaj produkty sypkie do masy, mieszając ją delikatnie szpatułką - tylko do połączenia składników.
Obierz gruszki i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Połówki owoców ułóż wypukłą częścią do góry ponacinaj nożem (nie rozcinaj ich do końca). Skrop owoce sokiem z cytryny.
Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Ułóż gruszki na cieście (promieniście, wzdłuż rantu tortownicy) i lekko wciśnij je do środka. Na środku ciasta rozsyp ćwiartki orzechów. Całość oprósz cukrem trzcinowym.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Kiedy Pychotksa gruszkowa będzie gotowa i lekko przestygnie oprósz ja cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Błyskawiczny makaron z patelni, który uratuje zabiegany dzień. Przepis jak z włoskiej knajpki
Szybki sposób na kiszoną kapustę. Ma moc witamin i wybitny smak