Reklama
Reklama

Pychotka gruszkowa do popołudniowej kawy. Nie skończy się na jednym kawałku

Jakie jest najlepsze ciasto z gruszkami? Jedni wskażą na tartę, inni na deser z dodatkiem gorzkiej czekolady, która świetnie komponuje się z tymi jesiennymi owocami. Jednak, jeżeli lubisz klasyczne smaki, postaw na szybkie ucierane ciasto z gruszkami, czyli Pychotkę gruszkową. Jest tak smaczna, że zniknie z talerzy co do ostatniego okruszka.

Uważasz, że najlepsze ciasta to te proste, nieprzekombinowane, przygotowane z prostych składników? Jeśli tak, koniecznie zrób Pychotkę gruszkową. Oprócz mąki będziesz potrzebować jedynie jajek, cukru, masła, proszku do pieczenia i słodkich gruszek. Wypiek wychodzi delikatny, lekko wilgotny i po prostu pyszny. Warto dodać, że jeżeli akurat nie masz gruszek w domu, możesz bez problemu zastąpić je jabłkami, również wyjdzie smakowicie. 

Sprawdź także: Czekoladowy klasyk w jesiennej odsłonie. Na jednym kawałku się nie skończy

Reklama

Przepis na Pychotkę gruszkową

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 26 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 3-4 gruszki, 
  • 4 jajka, 
  • 150 g cukru trzcinowego (+ do posypania ciasta), 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 125 ml płynnego masła,  
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • soku z 1 cytryny, 
  • cukier puder do posypania.  

Jak zrobić Pychotkę gruszkową?

Utrzyj jajka (o temperaturze pokojowej) z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskasz jasną, puszystą masę, cienką strużką wlej do niej płynne, przestudzone masło. Miksuj masę jeszcze przez chwilę. 

Do osobnego naczynia przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Partiami dodaj produkty sypkie do masy, mieszając ją delikatnie szpatułką - tylko do połączenia składników. 

Obierz gruszki i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Połówki owoców ułóż wypukłą częścią do góry ponacinaj nożem (nie rozcinaj ich do końca). Skrop owoce sokiem z cytryny. 

Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Ułóż gruszki na cieście (promieniście, wzdłuż rantu tortownicy) i lekko wciśnij je do środka. Na środku ciasta rozsyp ćwiartki orzechów. Całość oprósz cukrem trzcinowym. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). 

Kiedy Pychotksa gruszkowa będzie gotowa i lekko przestygnie oprósz ja cukrem pudrem.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Błyskawiczny makaron z patelni, który uratuje zabiegany dzień. Przepis jak z włoskiej knajpki

Szybki sposób na kiszoną kapustę. Ma moc witamin i wybitny smak

Goście opróżnią miskę do dna. Jedna z najzdrowszych sałatek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta