Reklama
Reklama

Pychotka gruszkowa do popołudniowej kawy. Nie skończy się na jednym kawałku

Jakie jest najlepsze ciasto z gruszkami? Jedni wskażą na tartę, inni na deser z dodatkiem gorzkiej czekolady, która świetnie komponuje się z tymi jesiennymi owocami. Jednak, jeżeli lubisz klasyczne smaki, postaw na szybkie ucierane ciasto z gruszkami, czyli Pychotkę gruszkową. Jest tak smaczna, że zniknie z talerzy co do ostatniego okruszka.

Uważasz, że najlepsze ciasta to te proste, nieprzekombinowane, przygotowane z prostych składników? Jeśli tak, koniecznie zrób Pychotkę gruszkową. Oprócz mąki będziesz potrzebować jedynie jajek, cukru, masła, proszku do pieczenia i słodkich gruszek. Wypiek wychodzi delikatny, lekko wilgotny i po prostu pyszny. Warto dodać, że jeżeli akurat nie masz gruszek w domu, możesz bez problemu zastąpić je jabłkami, również wyjdzie smakowicie. 

Sprawdź także: Czekoladowy klasyk w jesiennej odsłonie. Na jednym kawałku się nie skończy

Reklama

Przepis na Pychotkę gruszkową

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 26 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 3-4 gruszki, 
  • 4 jajka, 
  • 150 g cukru trzcinowego (+ do posypania ciasta), 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 125 ml płynnego masła,  
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • soku z 1 cytryny, 
  • cukier puder do posypania.  

Jak zrobić Pychotkę gruszkową?

Utrzyj jajka (o temperaturze pokojowej) z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy uzyskasz jasną, puszystą masę, cienką strużką wlej do niej płynne, przestudzone masło. Miksuj masę jeszcze przez chwilę. 

Do osobnego naczynia przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Partiami dodaj produkty sypkie do masy, mieszając ją delikatnie szpatułką - tylko do połączenia składników. 

Obierz gruszki i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Połówki owoców ułóż wypukłą częścią do góry ponacinaj nożem (nie rozcinaj ich do końca). Skrop owoce sokiem z cytryny. 

Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Ułóż gruszki na cieście (promieniście, wzdłuż rantu tortownicy) i lekko wciśnij je do środka. Na środku ciasta rozsyp ćwiartki orzechów. Całość oprósz cukrem trzcinowym. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). 

Kiedy Pychotksa gruszkowa będzie gotowa i lekko przestygnie oprósz ja cukrem pudrem.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta