Reklama
Reklama

Pyszna, kremowa i sycąca. Tę pastę można spokojnie jeść bez chleba

Dylemat, z czym zjeść kanapkę to odwieczna zagwozdka, z którą zmaga się, co jakiś czas większość z nas. Kiedy mamy już dość klasycznych składników, jak ser, szynka czy twarożek, szukamy nowych oryginalnych rozwiązań, dzięki którym śniadanie czy kolacja nabiorą nowego charakteru. Okazuje się, że jednym z lepszych rozwiązań są domowe pasty do chleba. Przygotujesz je w pięć minut ze składników, które znajdziesz w lodówce.

Pasty do chleba — lepsze niż wędliny

Pasty do chleba to jeden z uniwersalnych sposobów na zapewnienie sobie ciekawego posiłku. Większość z nich można przygotować w pięć minut z łatwo dostępnych i tanich składników. Co więcej, pasty do chleba mogą być o wiele zdrowsze niż wędlina czy ser. Wszystko zależy od tego, z czego je zrobimy.

Warto zadbać o to, aby pasta do chleba była źródłem białka. W połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem oraz warzywami będzie stanowić pełnowartościowy posiłek. Oznacza to, że do jej przygotowania jako główny składnik możemy użyć roślin strączkowych, jak ciecierzyca, bób, fasola czy groszek. Jeśli nie jesteśmy na diecie roślinnej, możemy przygotować ją z gotowanego kurczaka, jajek czy tuńczyka. Ważne jest to, aby zadbać o jej konsystencję. Dobra pasta do chleba powinna być gęsta i kremowa. Możemy osiągnąć ten stan za pomocą tłustej śmietany, majonezu czy oliwy z oliwek. Dzięki dodatkowi przypraw oraz składników o ostrzejszym smaku będziemy mieć pewność, że nie będzie mdła.

Jeśli potrzebujesz inspiracji do stworzenia pysznej pasty do chleba, podpowiadamy jeden z najprostszych przepisów. Ta pasta z tuńczyka wymaga jedynie kilku składników, a sprawi, że nie będziesz mógł się od niej oderwać.

Zobacz także: Imprezowa sałatka na krakersach. Doskonała na rodzinne uroczystości

Wyborna pasta z tuńczyka — przepis

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka majonezu,
  • kilka gałązek świeżego koperku.

Tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do miseczki. Rozgniatamy go za pomocą widelca. Cebulę obieramy z łupiny i bardzo drobno siekamy. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do miseczki z tuńczykiem, a następnie dodajemy łyżkę majonezu oraz posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem, jajkiem lub ulubionymi warzywami. Możemy przechowywać ją w lodówce przez kilka dni.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kanapki