Reklama
Reklama

Pyszna przekąska z piekarnika. Przepis na koreańskie bułeczki czosnkowe

Lubisz pieczywo czosnkowe? Z chęcią zajadasz je na przekąskę lub podajesz do zup czy dań na ciepło? Jeśli tak, przepis na koreańskie bułeczki czosnkowe na pewno sprawdzi się w twojej kuchni. Będziesz potrzebować jedynie kilku prostych składników, bułeczki przygotowuje się w kilka minut, a ich smak na pewno pozytywnie cię zaskoczy.

To jeden z najsłynniejszych koreańskich street-foodowych hitów, są chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, wypełnione słodkawym serkiem i zanurzone w maślanym sosie czosnkowym. Koreańskie bułeczki czosnkowe robi się błyskawicznie, a smak... totalnie uzależnia. Możesz jeść je na przekąskę lub podawać do dań na ciepło. Świetnie sprawdzą się również podczas domówek i rodzinnych spotkań. 

Sprawdź także: Pyszna przystawka na święta lub Sylwestra. Prosty przepis na tatar z łososia

Reklama

Przepis na koreańskie bułeczki czosnkowe

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 4 bułki brioche.

Składniki na nadzienie: 

  • 200 g serka śmietankowego, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1-2 łyżki śmietanki 30 proc.

Składniki na sos: 

  • 70 g masła,
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka mleka, 
  • 2-3 ząbki czosnku,  
  • 1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej natki pietruszki. 

Jak zrobić koreańskie bułeczki czosnkowe?

W misce wymieszaj serek śmietankowy z cukrem i śmietanką. Zmiksuj dokładnie aż powstanie gładki i puszysty krem.  Przenieś masę do rękawa cukierniczego. 

Każdą bułkę natnij jak na sześć części, ale nie przecinaj do końca, aby spód pozostał nienaruszony. W powstałe kieszonki wyciskaj porcje serowego nadzienia. 

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.  

W rondelku rozpuść masło. Dodaj jajko, mleko, czosnek i natkę pietruszki. Wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu, ale nie gotuj. 

Każdą nadzianą bułkę dokładnie zamocz w sosie czosnkowym - bułka musi być nim cała pokryta. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. 

Piecz w 180°C przez kilka minut aż koreańskie bułeczki czosnkowe się zarumienią. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chili sin carne: idealne danie jednogarnkowe na sylwestrową imprezę

Ciasto francuskie ze szpinakiem i salami. Prosta i sycąca przekąska imprezowa

Minimum pracy, a efekt zachwyca. Szachownica robi wrażenie na stole, każdy weźmie dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | bułki