Reklama
Reklama

Pyszna surówka z cukinii do słoików. Jest tak dobra, że pod koniec zimy półki w spiżarni są puste

Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo, jej neutralny smak sprawia, że świetnie sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich przepisach. Ostatnio dużą popularnością cieszą się przetwory z cukinii. Nic dziwnego, wychodzą pyszne, są zdrowe, a w dodatku w sezonie letnim cukinia jest naprawdę tania. Sprawdź, jak zrobić surówkę na zimę do słoików, przy użyciu tego zielonego warzywa.

Wzbogacenie diety o cukinię, jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Jest lekkostrawna, dlatego świetnie sprawdzi się także w diecie dzieci oraz osób starszych, ma korzystny wpływ na trawienie, ma także właściwości odkwaszające. W cukinii znajduje się także witamina A, witaminy z grupy B, czy witamina C, a także substancje mineralne, np. wapń, fosfor, potas, żelazo, jod, czy sód. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, dlatego będzie dobrym wyborem dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością. Warzywo to jest niskokaloryczne, w 100 g zawiera jedynie 21 kcal, dzięki czemu bez obaw można się nim zajadać, nawet na diecie odchudzającej. Nie wiesz, co z niej zrobić? Przygotuj surówkę na zimę do słoików

Sprawdź także: Znasz przepis na sałatkę Wenus? Letnie składniki i szmaragdowy sos

Surówka na zimę do słoików

Do przygotowania surówki na zimę do słoików, będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii,
  • 4 papryki,
  • 2 cebule.

Zalewa:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 szklanka octu jabłkowego, lub spirytusowego,
  • 3 łyżki miodu.

Zacznij od dokładnego umycia warzyw, cukinie przekrój na pół i wydrąż z nich pestki i pokrój je w półplasterki. Obraną cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paski. Wszystko przełóż do miski.

Przygotowanie zalewy zacznij od wsypania do naczynia cukru, soli, przyprawy curry, oraz szklanki octu, wszystko mieszamy do rozpuszczenia składników. Na koniec dodaj miód i wszystko połącz. Zalewę wlej do pokrojonych warzyw, dokładnie wymieszaj, miskę przykrych folią i odstaw na ok. dwie godziny. Sałatkę przełóż do czystych i wyparzonych słoików, delikatnie ją dociskając. Górę słoika przetrzyj ręcznikiem papierowym, następnie je zakręć.

Czy wszystkie przetwory trzeba pasteryzować?

Zastanawiasz się, po co jest pasteryzacja? To jedna z popularnych metod konserwacji żywności, zapobiega ona psuciu oraz rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych. Polega na poddawaniu przetworów w słoikach działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu mogą przetrwać w spiżarni, czy piwnicy długie miesiące. Najpopularniejsza jest oczywiście pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą, można także zrobić to w piekarniku, a nawet zmywarce.

Warto dodać, że nie wszystkie przetwory należy pasteryzować. Dżemy, powidła, soki, czy warzywne sosy na zimę należy poddać temu procesowi. Jednak wszystkie kiszonki, takie jak: ogórki, kapusta, czy buraczki, zaprawiamy bez gotowania. Obecne w nich bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentowanie, oraz mają korzystny wpływ na jelita i odporność, giną pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego, aby zachować ich cenne działanie kiszonych przetworów, nie należy ich pasteryzować.

 

Źródła: youtube.com/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI, terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przetwory