Przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Smakuje jak pizza, jest prosta do zrobienia
Gotowe ciasto francuskie to produkt niezwykle uniwersalny. Świetnie sprawdza się do przygotowania zarówno słodkich, jak i wytrawnych przysmaków. Przekąska lepsza niż pizza to proste, a zarazem niezwykle smaczne danie, które sprawdzi się na wszelkie wizyty gości i imprezy w gronie znajomych. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają ze stołu.
Przekąska lepsza niż pizza to danie, które nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Chrupiące ciasto francuskie z dodatkiem mozzarelli, salami lub szynki i prostego pomidorowego sosu. Jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić o inne, ulubione dodatki, takie jak pieczarki, kukurydza czy oliwki. Miłośnicy pizzy hawajskiej mogą dodać nawet kawałki ananasa. To przekąska idealna na każdą imprezę, ale także na wieczór filmowy, czy zwykłe spotkanie z rodziną i przyjaciółmi.
Sprawdź także: Nie wiesz, jaką sałatkę zrobić na imprezę? Ta brokułowa zawsze znika jako pierwsza
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 arkusza ciasta francuskiego,
- 150 g sera mozzarella w kostce,
- 100 g szynki, salami lub pepperoni,
- 4 łyżki passaty pomidorowej,
- 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczkę oregano.
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania.
W miseczce wymieszaj ze sobą passatę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz.
Rozwiń ciasto francuskie na blacie. Posmaruj je przygotowanym sosem, pozostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca na brzegach ciasta.
Na cieście połóż równomiernie plasterki sera, a następnie szynkę.
Zawiń całość w ciasny rulon, uważając, by składniki nie wypadły. Następnie pokrój wałek w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Ułóż je płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch rollsów.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut, do ładnego zrumienienia.
Ta przekąska lepsza niż pizza najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub spożywaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienią i zimą gotujemy, żeby się rozgrzać. Nie każdy wie, jak zbawienny ma wpływ na organizm
Ta przekąska znika w kilka sekund. Na każdej imprezie serwuję wiatraczki
Bardzo zdrowa, choć zapomniana ryba. Ma sporo białka, delikatny smak i nie rozpada się przy smażeniu