Reklama
Reklama

Przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Smakuje jak pizza, jest prosta do zrobienia

Gotowe ciasto francuskie to produkt niezwykle uniwersalny. Świetnie sprawdza się do przygotowania zarówno słodkich, jak i wytrawnych przysmaków. Przekąska lepsza niż pizza to proste, a zarazem niezwykle smaczne danie, które sprawdzi się na wszelkie wizyty gości i imprezy w gronie znajomych. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają ze stołu.

Przekąska lepsza niż pizza to danie, które nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Chrupiące ciasto francuskie z dodatkiem mozzarelli, salami lub szynki i prostego pomidorowego sosu. Jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić o inne, ulubione dodatki, takie jak pieczarki, kukurydza czy oliwki. Miłośnicy pizzy hawajskiej mogą dodać nawet kawałki ananasa. To przekąska idealna na każdą imprezę, ale także na wieczór filmowy, czy zwykłe spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. 

Sprawdź także: Nie wiesz, jaką sałatkę zrobić na imprezę? Ta brokułowa zawsze znika jako pierwsza

Reklama

Przepis na przekąskę lepszą niż pizza

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 1 arkusza ciasta francuskiego, 
  • 150 g sera mozzarella w kostce, 
  • 100 g szynki, salami lub pepperoni, 
  • 4 łyżki passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczkę oregano. 

Dodatkowo: 

  • jajko do posmarowania. 

Jak zrobić przekąskę lepszą niż pizza?

W miseczce wymieszaj ze sobą passatę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. 

Rozwiń ciasto francuskie na blacie. Posmaruj je przygotowanym sosem, pozostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca na brzegach ciasta.  

Na cieście połóż równomiernie plasterki sera, a następnie szynkę.  

Zawiń całość w ciasny rulon, uważając, by składniki nie wypadły. Następnie pokrój wałek w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Ułóż je płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  

W miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch rollsów. 

Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut, do ładnego zrumienienia. 

Ta przekąska lepsza niż pizza najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub spożywaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jesienią i zimą gotujemy, żeby się rozgrzać. Nie każdy wie, jak zbawienny ma wpływ na organizm

Ta przekąska znika w kilka sekund. Na każdej imprezie serwuję wiatraczki

Bardzo zdrowa, choć zapomniana ryba. Ma sporo białka, delikatny smak i nie rozpada się przy smażeniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski