Reklama
Reklama

Pyszna surówka z młodej kapusty na zimę. Pakuję do słoików, ile się da

Sezon na młodą kapustę można uznać za otwarty. Pojawia się ona coraz częściej na targach oraz w sklepach, a my możemy przez to cieszyć się jej łagodnym i delikatnie słodkim smakiem. Młodą kapustę warto zamknąć na zimę w słoikach. Dzięki temu nie będziemy musieli żegnać się z nią wraz z końcem wiosny. Poznaj przepis, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się sałatką z młodej kapusty przez cały rok.

Młoda kapusta do słoików. Dlaczego warto ją przygotować?

Warto jeść młodą kapustę. W jej składzie znajdziemy minerały i witaminy, m.in.:

  • potas,
  • krzem,
  • magnez,
  • wapń,
  • miedź,
  • siarkę,
  • żelazo,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B
  • witaminę A,
  • witaminę E.

Dodatkową zaletą kapusty jest to, że jest niskokaloryczna. Osoby na diecie nie muszą się jej obawiać i mogą jeść ją do woli.

Kapusta może pomóc nam radzić sobie ze stanami zapalnymi w organizmie oraz częstymi infekcjami. Wspiera nasz układ odpornościowy oraz układ pokarmowy.  Pozytywnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego i może pomóc w problemach ze zgagą. Jej zielone liście zawierają sporo żelaza oraz kwasu foliowego, dzięki czemu polecana jest osobom, które cierpią na niedokrwistość czy anemię.

Warto pamiętać, że młoda kapusta wcale nie jest ciężkostrawna. Często przypisuje się jej takie właściwości ze względu na to, że łączona jest z mięsem i ciężkimi potrawami.

Zobacz także: Czekolada, mascarpone i truskawki. Zrób najpyszniejsze ciasto na Dzień Matki

Przepis na surówkę z młodej kapusty na zimę. Idealna do słoika

Składniki na sałatkę:

  • 2 kg młodej kapusty,
  • 300 g marchwi,
  • 3 papryki.

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 8 płaskich łyżek cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 goździków.

Szatkujemy drobno młodą kapustę, paprykę siekamy na cienkie plasterki, a marchewkę trzemy na grubych oczkach. Składniki mieszamy razem w dużej misce i przechodzimy do przygotowania zalewy.

Wszystkie składniki na zalewę dodajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zacznie wrzeć, a cukier i sól się rozpuszczą. Gorącą marynatą zalewamy składniki naszej sałatki. Dokładnie mieszamy składniki, tak aby zalewa dokładnie pokryła każde warzywo. Następnie przykrywamy ją i odstawiamy na ok. dwie godziny.

Po czasie ponownie krótko mieszamy sałatkę i nakładamy ją do wyparzonych wcześniej składników. Mocno ubijamy składniki. Po włożeniu sałatki do słoików w misce powinna zostać nam zalewa. Zalewamy nią sałatkę. Następnie dokładnie wycieramy brzegi i pokrywki słoików i mocno zakręcamy.

Słoiki pasteryzujemy w piekarniku. Ustawiamy je na blaszce, którą zalewamy szklanką wody. Wkładamy ją do zimnego piekarnika, który następnie ustawiamy na 130 st. C.  Kiedy rozgrzeje się, trzymamy słoiki w środku jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je, odwracamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Kiedy ostygną, przekładamy do ciemnego i chłodnego miejsca.


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Keczup z cukinii siostry Anastazji. Ten przepis to prawdziwa petarda

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa