Słodko-kwaśna papryka z miodem. Zrób ją do słoików na zimę
Papryka to bardzo zdrowe warzywo kryje się w niej mnóstwo witaminy C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie. Dodatkowo zawiera sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu świetnie wpływa na trawienie. W sezonie warto zajadać ją na surowo, natomiast zimą przygotuj koniecznie paprykowe przetwory. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić paprykę z miodem. Przepis jest bardzo prosty, a finalny efekt na pewno cię zaskoczy.
Chcesz przetworzyć na zimę świeżą paprykę? Jeśli lubisz warzywa konserwowe, z pewnością zasmakuje ci papryka z miodem. Sekretem jej doskonałego smaku jest oczywiście zalewa, znajdziesz w niej wspomniany już wcześniej miód, a także ocet oraz kompozycję przypraw, gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, czy liści laurowych.
Sprawdź także: Wyborna surówka z kapusty na zimę. Samo zdrowie i moc witamin
Pamiętaj, że zanim włożysz gotową paprykę z miodem do słoików, należy je odpowiednio przygotować. Powinny być czyste i wyparzone, dzięki czemu twoje weki się nie zepsują.
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki,
- 1 l wody,
- 250 ml octu spirytusowego (10 proc.),
- 100 g cukru,
- 100 ml płynnego miodu,
- garść świeżych liści czarnej porzeczki,
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- 1 łyżka soli niejodowanej (+ do posolenia papryki).
Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój warzywa w cząstki. Oprósz solą i odstaw na kilka godzin, by papryka zmiękła. Dzięki temu będzie ci łatwiej układać ją w słoikach.
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Połącz z octem spirytusowym i miodem. Gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając tak, by miód rozpuścił się w zalewie. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Połącz z sokiem z papryki.
Wyparz słoiki o łącznej pojemności około 2-2½ l. Na dno każdego z nich wsyp ziele angielskie, pieprz, gorczycę i kawałki listków laurowych (podziel przyprawy równomiernie pomiędzy słoiki).
Napełnij słoiki kawałkami papryk i zalej jeszcze ciepłą zalewą (pozostaw około 1 cm wolnej przestrzeni). Lekko potrząśnij słoikami, by zalewa dokładnie oblała kawałki papryk.
Do każdego słoika dołóż na wierzch porcję liści porzeczki. Zanurz je w zalewie. Zakręć szczelnie słoiki i jeszcze raz potrząśnij.
Ustaw słoiki (w pewnej odległości od siebie) w dużym garnku wyłożonym gumową wkładką do pasteryzacji lub ściereczką. Zalej wodą do ¾ wysokości. Zagotuj. Gotuj przez około 20 minut. Odstaw słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Przenieś w chłodne, ocienione miejsce.
Smak dzieciństwa na talerzu. Mięciutkie i soczyste pyzy ze śliwkami
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni