Reklama
Reklama

Słodko-kwaśna papryka z miodem. Zrób ją do słoików na zimę

Papryka to bardzo zdrowe warzywo kryje się w niej mnóstwo witaminy C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie. Dodatkowo zawiera sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu świetnie wpływa na trawienie. W sezonie warto zajadać ją na surowo, natomiast zimą przygotuj koniecznie paprykowe przetwory. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić paprykę z miodem. Przepis jest bardzo prosty, a finalny efekt na pewno cię zaskoczy.

Chcesz przetworzyć na zimę świeżą paprykę? Jeśli lubisz warzywa konserwowe, z pewnością zasmakuje ci papryka z miodem. Sekretem jej doskonałego smaku jest oczywiście zalewa, znajdziesz w niej wspomniany już wcześniej miód, a także ocet oraz kompozycję przypraw, gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego, czy liści laurowych. 

Sprawdź także: Wyborna surówka z kapusty na zimę. Samo zdrowie i moc witamin

Przepis na paprykę z miodem 

Pamiętaj, że zanim włożysz gotową paprykę z miodem do słoików, należy je odpowiednio przygotować. Powinny być czyste i wyparzone, dzięki czemu twoje weki się nie zepsują. 

Składniki: 

  • 1 kg czerwonej papryki, 
  • 1 l wody, 
  • 250 ml octu spirytusowego (10 proc.), 
  • 100 g cukru,  
  • 100 ml płynnego miodu, 
  • garść świeżych liści czarnej porzeczki, 
  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego, 
  • 6 ziaren ziela angielskiego, 
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżka soli niejodowanej (+ do posolenia papryki).

Jak zrobić paprykę z miodem? 

Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój warzywa w cząstki. Oprósz solą i odstaw na kilka godzin, by papryka zmiękła. Dzięki temu będzie ci łatwiej układać ją w słoikach. 

Zagotuj wodę z cukrem i solą. Połącz z octem spirytusowym i miodem. Gotuj jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając tak, by miód rozpuścił się w zalewie. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Połącz z sokiem z papryki. 

Wyparz słoiki o łącznej pojemności około 2-2½ l. Na dno każdego z nich wsyp ziele angielskie, pieprz, gorczycę i kawałki listków laurowych (podziel przyprawy równomiernie pomiędzy słoiki). 

Napełnij słoiki kawałkami papryk i zalej jeszcze ciepłą zalewą (pozostaw około 1 cm wolnej przestrzeni). Lekko potrząśnij słoikami, by zalewa dokładnie oblała kawałki papryk.  

Do każdego słoika dołóż na wierzch porcję liści porzeczki. Zanurz je w zalewie. Zakręć szczelnie słoiki i jeszcze raz potrząśnij.  

Ustaw słoiki (w pewnej odległości od siebie) w dużym garnku wyłożonym gumową wkładką do pasteryzacji lub ściereczką. Zalej wodą do ¾ wysokości. Zagotuj. Gotuj przez około 20 minut. Odstaw słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Przenieś w chłodne, ocienione miejsce. 

Smak dzieciństwa na talerzu. Mięciutkie i soczyste pyzy ze śliwkami

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory