To niekwestionowany Król Jesieni. Wilgotne i puszyste ciasto z owocami
Najlepsze są proste ciasta, które nie wymagają wielu godzin spędzonych na przygotowaniu w kuchni. Muszą jednak być pulchne, słodkie i pasować do filiżanki kawy czy herbaty. Takie jest właśnie ciasto Król Jesieni. Zrobisz je błyskawicznie i z kilku składników. Wychodzi wilgotne i puszyste.
Zbierz ulubione jesienne owoce i przygotuj ciasto Król Jesieni. Wystarczą ci łatwo dostępne składniki i chwila na ich połączenie. To bardzo prosty placek, w którym zatopione są soczyste owoce. Idealnie nadaje się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy. Gdy najdzie cię ochota, po prostu zmiksuj ze sobą składniki i tak przygotowaną masę przełóż do piekarnika. Wypiek zrobiony jest z produktów, które większość osób już na pewno ma w domu. Jeśli nie, to z pewnością można je szybko kupić w najbliższym sklepie.
Składniki:
- 250 g ulubionych owoców (najlepiej mix borówek czerwonych i czarnych, jagód oraz jeżyn),
- 320 g mąki pszennej,
- 250 g margaryny,
- 150 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Sposób wykonania:
Margarynę wyciągnij z lodówki, aby miała temperaturę pokojową. Utrzyj ją wtedy z cukrem pudrem oraz jajkami. Porcjami dosypuj mąkę pszenną i ziemniaczaną (odłóż łyżeczkę na później), a także proszek do pieczenia. Cały czas miksuj. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do połączenia składników, aby masa była gładka.
Przebierz owoce, usuń ewentualne listki i szypułki. Umyj i osusz. Posyp je mąką ziemniaczaną i zamieszaj.
Połowę owoców wmieszaj do przygotowanej masy na ciasto. Przełóż do formy o wymiarach około 26 × 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę mixu owoców wyłóż na wierzch, delikatnie dociskając. Włóż ciasto Król Jesieni do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45 minut.
Lubisz te orzechowe czekoladki? Zamiast kupować, Ferrero Rocher zrób domu
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie