Reklama
Reklama

To niekwestionowany Król Jesieni. Wilgotne i puszyste ciasto z owocami

Najlepsze są proste ciasta, które nie wymagają wielu godzin spędzonych na przygotowaniu w kuchni. Muszą jednak być pulchne, słodkie i pasować do filiżanki kawy czy herbaty. Takie jest właśnie ciasto Król Jesieni. Zrobisz je błyskawicznie i z kilku składników. Wychodzi wilgotne i puszyste.

Co to jest ciasto Król Jesieni?

Zbierz ulubione jesienne owoce i przygotuj ciasto Król Jesieni. Wystarczą ci łatwo dostępne składniki i chwila na ich połączenie. To bardzo prosty placek, w którym zatopione są soczyste owoce. Idealnie nadaje się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy. Gdy najdzie cię ochota, po prostu zmiksuj ze sobą składniki i tak przygotowaną masę przełóż do piekarnika. Wypiek zrobiony jest z produktów, które większość osób już na pewno ma w domu. Jeśli nie, to z pewnością można je szybko kupić w najbliższym sklepie.

Ciasto Król Jesieni - przepis

Składniki:

  • 250 g ulubionych owoców (najlepiej mix borówek czerwonych i czarnych, jagód oraz jeżyn), 
  • 320 g mąki pszennej,
  • 250 g margaryny, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 4 jajka, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • odrobina ekstraktu waniliowego. 

Sposób wykonania:

Margarynę wyciągnij z lodówki, aby miała temperaturę pokojową. Utrzyj ją wtedy z cukrem pudrem oraz jajkami. Porcjami dosypuj mąkę pszenną i ziemniaczaną (odłóż łyżeczkę na później), a także proszek do pieczenia. Cały czas miksuj. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do połączenia składników, aby masa była gładka.  

Przebierz owoce, usuń ewentualne listki i szypułki. Umyj i osusz. Posyp je mąką ziemniaczaną i zamieszaj.  

Połowę owoców wmieszaj do przygotowanej masy na ciasto. Przełóż do formy o wymiarach około 26 × 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę mixu owoców wyłóż na wierzch, delikatnie dociskając. Włóż ciasto Król Jesieni do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 45 minut. 

Lubisz te orzechowe czekoladki? Zamiast kupować, Ferrero Rocher zrób domu

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery