Reklama
Reklama

Pyszne racuchy na zsiadłym mleku. Nie obciążają żołądka i wymiatają zalegające resztki z jelit

Zsiadłe mleko robi się ze świeżego mleka odstawionego do skwaśnienia. Produkt warto stosować w kuchni, bo ma właściwości prozdrowotne. Zawiera kultury bakterii, które wspierają procesy trawienia i detoksykują organizm. Zsiadłe mleko świetnie sprawdzi się jako baza delikatnych placuszków. Sprawdź, jak zrobić racuchy na zsiadłym mleku.

Racuchy na zsiadłym mleku

Racuchy na zsiadłym mleku są puszyste i niezwykle delikatne - właśnie dzięki temu wyjątkowemu składnikowi. Wręcz rozpływają się w ustach, przez co będą wyczekiwanym przez wszystkich śniadaniem. Przyrządza się je wyjątkowo szybko i prosto, po prostu nie można ich zepsuć. Z powodzeniem możesz także samodzielnie je urozmaicać, dodając do ciasta kawałki owoców, kawałki czekolady czy bakalie. Są idealne także do śniadaniówki, na piknik czy w dalszą podróż. Smażenie niemal bez użycia tłuszczu sprawia, że ta propozycja jest mało kaloryczna. Nie ma też powodu, by sypać do ciasta kilogramów cukru - racuchy będą wystarczająco słodkie dzięki owocowym dodatkom lub delikatnemu skropieniu miodem. 

Racuchy na zsiadłym mleku - przepis

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 170 g zsiadłego mleka, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki masła, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/4 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • masło do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Masło rozpuść i ostudź. 
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. 
  3. Do drugiej miski wlej zsiadłe mleko. Dodaj jajko, wanilię i roztopione masło. Wymieszaj. 
  4. Dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas miksując, do momentu rozbicia wszystkich grudek i śladów mąki.
  5. Odstaw ciasto na 5-10 minut. 
  6. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Nakładaj racuchy za pomocą łyżki. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Przewracaj je na drugą stronę, gdy pojawią się bąbelki. 
  7. Gotowe racuchy na zsiadłym mleku odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionych owoców, cukru pudru lub syropu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | przekąski | śniadanie