Reklama
Reklama

Pyszne racuchy na zsiadłym mleku. Nie obciążają żołądka i wymiatają zalegające resztki z jelit

Zsiadłe mleko robi się ze świeżego mleka odstawionego do skwaśnienia. Produkt warto stosować w kuchni, bo ma właściwości prozdrowotne. Zawiera kultury bakterii, które wspierają procesy trawienia i detoksykują organizm. Zsiadłe mleko świetnie sprawdzi się jako baza delikatnych placuszków. Sprawdź, jak zrobić racuchy na zsiadłym mleku.

Racuchy na zsiadłym mleku

Racuchy na zsiadłym mleku są puszyste i niezwykle delikatne - właśnie dzięki temu wyjątkowemu składnikowi. Wręcz rozpływają się w ustach, przez co będą wyczekiwanym przez wszystkich śniadaniem. Przyrządza się je wyjątkowo szybko i prosto, po prostu nie można ich zepsuć. Z powodzeniem możesz także samodzielnie je urozmaicać, dodając do ciasta kawałki owoców, kawałki czekolady czy bakalie. Są idealne także do śniadaniówki, na piknik czy w dalszą podróż. Smażenie niemal bez użycia tłuszczu sprawia, że ta propozycja jest mało kaloryczna. Nie ma też powodu, by sypać do ciasta kilogramów cukru - racuchy będą wystarczająco słodkie dzięki owocowym dodatkom lub delikatnemu skropieniu miodem. 

Reklama

Racuchy na zsiadłym mleku - przepis

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 170 g zsiadłego mleka, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki masła, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/4 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • masło do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Masło rozpuść i ostudź. 
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. 
  3. Do drugiej miski wlej zsiadłe mleko. Dodaj jajko, wanilię i roztopione masło. Wymieszaj. 
  4. Dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas miksując, do momentu rozbicia wszystkich grudek i śladów mąki.
  5. Odstaw ciasto na 5-10 minut. 
  6. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Nakładaj racuchy za pomocą łyżki. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Przewracaj je na drugą stronę, gdy pojawią się bąbelki. 
  7. Gotowe racuchy na zsiadłym mleku odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionych owoców, cukru pudru lub syropu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | mleko | przekąski | śniadanie