Pyszne racuchy na zsiadłym mleku. Nie obciążają żołądka i wymiatają zalegające resztki z jelit
Zsiadłe mleko robi się ze świeżego mleka odstawionego do skwaśnienia. Produkt warto stosować w kuchni, bo ma właściwości prozdrowotne. Zawiera kultury bakterii, które wspierają procesy trawienia i detoksykują organizm. Zsiadłe mleko świetnie sprawdzi się jako baza delikatnych placuszków. Sprawdź, jak zrobić racuchy na zsiadłym mleku.
Racuchy na zsiadłym mleku są puszyste i niezwykle delikatne - właśnie dzięki temu wyjątkowemu składnikowi. Wręcz rozpływają się w ustach, przez co będą wyczekiwanym przez wszystkich śniadaniem. Przyrządza się je wyjątkowo szybko i prosto, po prostu nie można ich zepsuć. Z powodzeniem możesz także samodzielnie je urozmaicać, dodając do ciasta kawałki owoców, kawałki czekolady czy bakalie. Są idealne także do śniadaniówki, na piknik czy w dalszą podróż. Smażenie niemal bez użycia tłuszczu sprawia, że ta propozycja jest mało kaloryczna. Nie ma też powodu, by sypać do ciasta kilogramów cukru - racuchy będą wystarczająco słodkie dzięki owocowym dodatkom lub delikatnemu skropieniu miodem.
Składniki:
- 130 g mąki pszennej,
- 170 g zsiadłego mleka,
- jajko,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- masło do smażenia.
Sposób wykonania:
- Masło rozpuść i ostudź.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Do drugiej miski wlej zsiadłe mleko. Dodaj jajko, wanilię i roztopione masło. Wymieszaj.
- Dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas miksując, do momentu rozbicia wszystkich grudek i śladów mąki.
- Odstaw ciasto na 5-10 minut.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Nakładaj racuchy za pomocą łyżki. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, do ładnego zezłocenia. Przewracaj je na drugą stronę, gdy pojawią się bąbelki.
- Gotowe racuchy na zsiadłym mleku odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionych owoców, cukru pudru lub syropu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie