Pyszny, a nie ma w nim grama mięsa. Przepis na najlepszy pasztet z cukinii
Warzywne pasztety to ciekawa propozycja na przekąskę. Można zrobić je na wiele sposobów, jednak latem, najlepszą opcją będzie wykorzystanie cukinii. Przygotowany z niej pasztety będzie lekkostrawny, niskokaloryczny i wilgotny. Idealnie sprawdzi się do kanapek, lub jako ciekawa przystawka na rodzinne imprezy.
Najlepszy pasztet z cukinii zawiera całą masę warzyw, aromatycznych ziół i przypraw. To porządna dawka witamin, minerałów i błonnika. Ciecierzyc jest natomiast źródłem roślinnego białka, a jej dodatek sprawia, że pasztet będzie miał dość zwartą konsystencję i łatwo można go pokroić, a następnie podać na kanapkach. Taka przekąska świetnie sprawdzi się jako propozycja na śniadanie czy kolację, ale z powodzeniem możesz zaserwować go również na rodzinnych imprezach. Bardzo dobrze smakuje również w wersji podgrzanej.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pasztetu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 35 x 13 cm.
Składniki:
- 800 g cukinii,
- 250 g ciecierzycy z puszki,
- 200 g cebuli,
- 4 jajka,
- 40 g bułki tartej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 garść świeżej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki tartej skórki z cytryny.
Cukinię pokrój w dużą kostkę, a cebulę w ćwiartki. Ułóż pokrojone warzywa oraz ząbki czosnku na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Polej je oliwą z oliwek, przemieszaj i wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 40 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz.
Ostudzone warzywa, odsączoną ciecierzycę, bułkę tartą, sól, paprykę, skórkę cytrynową i pieprz przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Następnie dodaj jajka i krótko zapulsuj blenderem - kawałki powinny być na tyle duże, żeby były widoczne w masie.
Natkę pietruszki drobno poszatkuj i delikatnie wmieszaj ją do masy.
Mieszaninę przenieś do keksówki o wymiarach 35x13 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz przez 65 minut.
Wyjmij danie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny, by ułatwić krojenie.
Najlepszy pasztet z cukinii przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste i tanie danie było hitem w PRL-u. Zrobisz szybciutko i dobrze się najesz
Te naleśniki to mój obiadowy hit. Nawet teściowa pochwaliła
Tak dobrych placków z cukinii jeszcze nie jadłem. Są pożywne i chrupią aż miło