Reklama
Reklama

Pyszny, a nie ma w nim grama mięsa. Przepis na najlepszy pasztet z cukinii

Warzywne pasztety to ciekawa propozycja na przekąskę. Można zrobić je na wiele sposobów, jednak latem, najlepszą opcją będzie wykorzystanie cukinii. Przygotowany z niej pasztety będzie lekkostrawny, niskokaloryczny i wilgotny. Idealnie sprawdzi się do kanapek, lub jako ciekawa przystawka na rodzinne imprezy.

Najlepszy pasztet z cukinii zawiera całą masę warzyw, aromatycznych ziół i przypraw. To porządna dawka witamin, minerałów i błonnika. Ciecierzyc jest natomiast źródłem roślinnego białka, a jej dodatek sprawia, że pasztet będzie miał dość zwartą konsystencję i łatwo można go pokroić, a następnie podać na kanapkach. Taka przekąska świetnie sprawdzi się jako propozycja na śniadanie czy kolację, ale z powodzeniem możesz zaserwować go również na rodzinnych imprezach. Bardzo dobrze smakuje również w wersji podgrzanej. 

Sprawdź także: Zamiast zapychać się chlebem, zrób wrapa. Nie ma mąki, same zdrowe składniki i syci na długo

Reklama

Przepis na najlepszy pasztet z cukinii

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pasztetu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 35 x 13 cm.

Składniki:  

  • 800 g cukinii, 
  • 250 g ciecierzycy z puszki, 
  • 200 g cebuli, 
  • 4 jajka, 
  • 40 g bułki tartej, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 garść świeżej natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki tartej skórki z cytryny.

Jak zrobić najlepszy pasztet z cukinii?  

Cukinię pokrój w dużą kostkę, a cebulę w ćwiartki. Ułóż pokrojone warzywa oraz ząbki czosnku na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Polej je oliwą z oliwek, przemieszaj i wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 40 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. 

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. 

Ostudzone warzywa, odsączoną ciecierzycę, bułkę tartą, sól, paprykę, skórkę cytrynową i pieprz przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. 

Następnie dodaj jajka i krótko zapulsuj blenderem - kawałki powinny być na tyle duże, żeby były widoczne w masie. 

Natkę pietruszki drobno poszatkuj i delikatnie wmieszaj ją do masy. 

Mieszaninę przenieś do keksówki o wymiarach 35x13 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz przez 65 minut. 

Wyjmij danie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny, by ułatwić krojenie. 

Najlepszy pasztet z cukinii przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu 4 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste i tanie danie było hitem w PRL-u. Zrobisz szybciutko i dobrze się najesz

Te naleśniki to mój obiadowy hit. Nawet teściowa pochwaliła

Tak dobrych placków z cukinii jeszcze nie jadłem. Są pożywne i chrupią aż miło

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | warzywa | pasztety