Pyszny deser do kawy. Roladki waflowe zrobisz błyskawicznie
Roladki waflowe są lekko chrupiące, chyba że zamoczysz je w kawie, do której wprost perfekcyjnie pasują. To rodzaj deseru w kilka chwil, który smakuje dużo lepiej niż często sztuczne i zbyt słodkie ciastka ze sklepu. Co prawda wykorzystasz półprodukt, czyli wafelek, ale przełożysz go domowym, korzennym nadzieniem bez konserwantów i sztucznych barwników.
Roladki waflowe to szybki i prosty pomysł na słodką przekąskę na każdą okazję. Słodki smak cynamonowego karmelu na długo pozostaje w pamięci. Całość jest chrupiąca, krucha i lekka. Przyrządzisz ją w 20 minut z jedynie kilku składników ogólnie dostępnych w sklepie. Takie wafelki świetnie sprawdzą się na deser czy podwieczorek, ale też jako dodatek do niedzielnej kawy, czy na niespodziewaną wizytę gości.
Składniki:
- 1 opakowanie wafli tortowych kwadratowych.
Nadzienie:
- 90 g masła,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 4 łyżki cukru granulowanego,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu.
Sposób wykonania:
Masło rozpuść i lekko przestudź.
W miseczce wymieszaj oba rodzaje cukru i cynamon.
Na blacie połóż jeden arkusz wafla tortowego. Posmaruj go cienko masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Na połowie rozsyp równomiernie łyżeczkę mieszanki cukru.
Zwiń wafel ciasno w roladkę, póki masło jest jeszcze ciepłe, a ciasto miękkie. Warstwa cukrowa powinna znajdować się wewnątrz roladki. Powtórz czynność do wykończenia składników.
Roladki waflowe odkładaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut.
Gotowe roladki wyjmij i przekrój na 2-3 części. Wyciekający karmel zgarnij i posmaruj nim wierzch wafli.
Podawaj na ciepło od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu. Roladki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku i spożyj w ciągu 3-4 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak
Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec
Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej