Reklama
Reklama

Rewelacyjny obiad na 2 dni. Soczyste mięso, aromatyczny sos i kremowe purée

Przygotowanie obiadu na 2 dni wcale nie musi być ani czasochłonne, ani wymagać wiele wysiłku. Te pyszne klopsiki z sosem pomidorowym i jedwabistym purée podbiją podniebienie całej twojej rodziny, a po odgrzaniu następnego dnia smakują nawet lepiej. Odkryj pyszny przepis, dzięki któremu zaoszczędzisz sobie pracy.

Choć lista produktów niezbędnych do przygotowania obiadu na 2 dni wydaje się długa, to tylko dlatego, że potrawa składa się z trzech części. Zaserwuj rodzinie aksamitne purée ziemniaczane z dobrze doprawionymi klopsikami i aromatycznym sosem na bazie pomidorów. Przyrządzenie każdego z elementów dania głównego zajmie ci tylko chwilę i nie jest wymagające czy skomplikowane. Zapoznaj się z listą składników, a następnie poszczególnymi etapami przygotowania, a na pewno już niedługo będziesz się cieszyć sycącym obiadem. Odgrzany w kolejnym dniu smakuje równie dobrze, jeśli nie lepiej

Obiad na 2 dni - potrzebne składniki

Składniki: 

Klopsiki: 

  • kilogram mielonego mięsa z indyka,
  • garść natki pietruszki,
  • łyżeczka oregano, 
  • łyżeczka bazylii, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • szczypta chili. 

Sos: 

  • 800 g pomidorów świeżych lub krojonych z puszki,
  • garść liści bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Purée ziemniaczane: 

  • 800 g ziemniaków,
  • 50 g masła,
  • 25 ml kwaśnej śmietany 18%.

Dodatkowo: 

  • 150 g sera mozzarella,
  • olej do smażenia.

Obiad na 2 dni - przepis

Przygotuj klopsiki: natkę pietruszki drobno posiekaj. Umieść ją w misce, razem z mięsem mielonym i wszystkimi pozostałymi składnikami. Wyrób masę rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kilkanaście kulek tej samej wielkości. Na patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki do zrumienienia ze wszystkich stron. Przełóż je do wysokiego naczynia żaroodpornego. 

Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, do miękkości. Dodaj pomidory i dopraw całość do smaku. Doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię pokrywką i duś, mieszając od czasu do czasu, przez 15-20 minut. Przenieś sos do blendera i zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj drobno posiekaną bazylię i wymieszaj. 

Złącz danie: przygotowanym sosem zalej klopsiki w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdej mięsnej kulki połóż odrobinę sera. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut. 

Przygotuj purée: ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj masło oraz śmietanę. Za pomocą tłuczka lub praski do ziemniaków ugnieć wszystko do uzyskania jednolitego purée. 

Jeśli chcesz przygotować obiad na 2 dni, wystarczy, że następnego dnia podgrzejesz purée na patelni, a klopsiki z sosem w piekarniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | mięso | ziemniaki